Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage

Aneil Karia / GB, 2020 / 105 min.

“Ik wilde een film maken over iemand die uit de dagelijkse tredmolen durft te stappen." Regisseur Aneil Karia vond in Ben Whishaw de ideale acteur: als Joseph, veiligheidsbeambte op een luchthaven, besluit hij met alles te breken en neemt je mee op een koortsachtige trip door de Londense metropool. 

poster Surge (Aneil Karia, GB 2020)

Ogenschijnlijk leidt Joseph een volstrekt aangepast leven. Ogenschijnlijk, want van binnen broeit het. Joseph is een loner die weinig tot geen contact heeft met zijn collega's van de luchthaven; door zijn ouders wordt hij gekleineerd.

Dan knapt er iets en laat Joseph zijn geregelde bestaan voor wat het is. Hij manifesteert zich, valt mensen lastig, neemt drugs, schuwt de criminaliteit niet en gaat op zoek naar wie hij werkelijk is.

Breken met alles

Josephs manische zelfbevrijdingsodyssee door Londen wordt vormgegeven door acteur Ben Whishaw, die eerder met Aneit Karia samenwerkte in diens korte film Beat (2013). Voor zijn optreden in Surge kreeg Whishaw de prijs voor Beste acteur van het Sundance Festival.

Voor Karia’s eerste lange speelfilm is Whishaw de perfecte keus. Met ongekende intensiteit geeft hij gestalte aan een man die zichzelf wil vinden op een reis die geen doel lijkt te hebben, behalve te breken met alles waardoor hij zich bekneld voelt: afstompend werk, familie, moraal en de prestatiedruk van de moderne metropool.

Vergeleken met Michael Douglas

Script, acteer- en camerawerk werden bij vertoning van de film op de festivals al vergeleken met het werk van makers als de gebroeders Dardenne (Rosetta) en Michael Douglas’ optreden in Falling Down (Joel Schumacher).

Voorfilm

Voorafgaand aan Surge vertonen we de korte film Rotor (6') van regisseur Maarten Groen uit 2014. Rotor is een abstracte en anonieme thriller over een surveillance-medewerker in een ondergronds universum. Als de ventilator in zijn geïsoleerde werkruimte begint de draaien, kantelt zijn werkelijkheid en raakt hij verstrikt in een gruwelijke nachtmerrie.

Details

Persons under 16 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Aneil Karia

Productiejaar

2020

Productieland(en)

GB

Originele titel

Surge

Lengte

105 min.

Taal

Engels

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still Surge (Aneil Karia, GB 2020)
still Surge (Aneil Karia, GB 2020)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op