Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Teorema (Pier Paolo Pasolini, IT 1968)

Teorema

Pier Paolo Pasolini / IT, 1968 / 98 min.

Pasolini laat zien hoe kwetsbaar het dunne laagje beschaving is dat een keurig gezin uit de gegoede klasse van Milaan bijeenhoudt. Op een dag kondigt zich een jonge blonde god aan, vol speelse erotiek. Hij oefent een magnetische aantrekkingskracht uit op de familieleden. Pasolini's film inspireerde Ivo van Hove tot een gelijknamig theaterstuk. Zie de tentoonstelling All About Theatre About Film.

poster Teorema (Pier Paolo Pasolini, IT 1968)

"Gevoelens hadden geen uitweg in het nette gezin", aldus Ivo van Hove, "maar de komst van de jongeman maakt iets los en brengt ze naar buiten." Met alle gevolgen van dien. "Het laatste restje hoop is dat er op de puinhopen iets nieuws kan bloeien."

De vreemdeling (Terence Stamp) biedt beide ouders, de twee jongvolwassen kinderen en de dienstbode tederheid, troost, aandacht en zelfvertrouwen. Hij bedrijft met allen de liefde. Zijn komst blijft onverklaard – de regisseur spreekt zelf van een "goddelijke bezoeker". Wanneer de mysterieuze gast weer vertrekt, raken de achterblijvers in een existentiële crisis; ze zijn niet in staat terug te keren naar hun bourgeois leven van voor zijn komst. Ze storten in, ieder op hun eigen manier.

Moderne fabel

In deze familiekroniek van de industriële bourgeoisie is het hele leven geritualiseerd in consumptie, religieuze handelingen incluis. Dit imperium wankelt als de jonge blonde God inspeelt op de enige behoefte die de gezinsleden niet kunnen beheersen: hun seksualiteit. Een moderne fabel over erotische en seksuele bevrijding, die tegelijkertijd de vraag opwerpt wat zo'n soort bevrijding eigenlijk inhoudt.

Teorema is koel en mystiek, en bevat nauwelijks dialoog. Pasolini, een uitgesproken marxist, was een invloedrijk figuur in literatuur, politiek en filosofie, maar werd het meest bekend om zijn vaak controversiële films. Teorema werd door het Vaticaan in de ban gedaan.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Pier Paolo Pasolini

Productiejaar

1968

Productieland(en)

IT

Originele titel

Teorema

Lengte

98 min.

Taal

Spaans, Italiaans, Engels

Ondertiteling

ENG of NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

All About Theatre About Film

Film en theater beïnvloeden elkaar doorlopend. Om die kruisbestuiving tussen de twee werelden te vieren, nodigde Eye toneelregisseur Ivo van Hove en scenograaf Jan Versweyveld uit om een tentoonstelling samen te stellen.

Lees meer
campagnebeeld (opgemaakt) All About Theatre About Film
still Teorema (Pier Paolo Pasolini, IT 1968)
still Teorema (Pier Paolo Pasolini, IT 1968)

Nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op