Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still The Fifth Seal (Az ötödik pecsét)

The Fifth Seal

Zoltán Fábri / HU, 1976 / 111 min.

In september staat de rijke geschiedenis van de Hongaarse cinema centraal. The Fifth Seal van Zoltan Fábri is een filosofische parabel over morele keuzes in tijden van onderdrukking. Op 20 september vertelt politiek filosoof Ivana Ivkovic vooraf over deze klassieker die is gerestaureerd door het Hongaars Nationaal Filmarchief.

poster The Fifth Seal (Az ötödik pecsét) (Zoltán Fábri, HU 1976)

István Szábo, Márta Mészáros, Zoltán Fábri en Míklos Jancsó: vier filmmakers die ten tijde van het communistisch bewind in Hongarije opzien baarden. Hun films werden vertoond op internationale festivals, wonnen belangrijke prijzen (Oscar voor Szábo’s Mephisto) en werden geprezen om hun artistieke kwaliteit én kritische houding ten opzichte van het regime.

In The Fifth Seal (Az ötödik pecsét) komen een horlogemaker, een boekhandelaar en een timmerman bij elkaar in een bar in Boedapest. Tijd van handeling: 1944, wanneer het (bezette) Hongarije vazalstaat is geworden van nazi-Duitsland en de fascistische beweging van de Pijlkruisers een schrikbewind uitoefent.

De verhitte gesprekken met de barman draaien om de vraag: wie zou je willen zijn als je na je dood weer tot leven wordt gewekt? Een rijke tiran zonder geweten of een onderdrukte, maar eervolle tot slaaf gemaakte? In een hoek van de bar luistert een andere drinker mee…

Geliefd

Zoltán Fábri (1917-1994) geldt als een van de productiefste regisseurs van naoorlogs Hongarije. Zijn films zijn in het Westen niet vaak vertoond. In Hongarije was Fábri, regisseur met een achtergrond in de beeldende kunsten en het theater, geliefd om zijn verfilmingen van Hongaarse literatuur; de Tweede Wereldoorlog – Fábri had als soldaat het nodige meegemaakt – was een terugkerend thema in zijn werk.

4K-restauratie

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Zoltán Fábri

Productiejaar

1976

Productieland(en)

HU

Originele titel

Az ötödik pecsét

Lengte

111 min.

Taal

Hongaars

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Restored & Unseen

Zet een paar filmliefhebbers bij elkaar en binnen de kortste keren gaat het gesprek over titels die nodig moeten worden ingehaald of juist teruggezien. Bij voorkeur op het grote doek, van erkende meesterwerken tot vergeten pareltjes. Restored & Unseen komt aan die vraag tegemoet, met tweewekelijkse voorstellingen van gerestaureerde klassiekers en herontdekte films, toegelicht door Eye-programmeur Leo van Hee of speciale gasten.

Lees meer
campagnebeeld Restored & Unseen
still The Fifth Seal (Az ötödik pecsét)
still The Fifth Seal (Az ötödik pecsét)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op