Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage

Jane Campion / AU, NZ, FR, 1992 / 121 min.

Wreed machtsspel en seksueel ontwaken in 19e-eeuws Nieuw-Zeeland. In dit grootse liefdesverhaal herwint een vrouw de zeggenschap over haar eigen leven. Met haar derde speelfilm werd Jane Campion de enige vrouwelijke regisseur die in Cannes de Gouden Palm won. Nieuwe restauratie. 

poster The Piano (Jane Campion, AU/NZ/FR, 1992)

In de 19e eeuw wordt de Schotse Ada (Holly Hunter) naar de geïsoleerde westkust van Nieuw-Zeeland gestuurd om te trouwen met een gevoelloze kolonist (Sam Neill). Ada, die kan niet kan praten, arriveert samen met haar jonge dochter (Anna Paquin) en een piano, haar surrogaatstem.

Tegen de achtergrond van ruige bossen en kusten ontspint zich een onverwachte en diep sensuele relatie met een andere vreemdeling (een zwaar getatoeëerde Harvey Keitel). De teruggetrokken Ada heeft nooit haar verlangens kunnen uiten, maar kan nu eindelijk op zoek naar de keuzevrijheid en het geluk dat haar tot nu toe is ontzegd.

Hunter en de jonge Paquin ontvingen beiden een Oscar voor hun krachtige acteerprestatie. De betoverende pianomuziek is van Michael Nyman. Al in haar vroegste werken, waaronder haar gewaagde film over twee heel verschillende zussen Sweetie en haar intrigerende biopic van auteur Janet Frame in An Angel at My Table, heeft Campion het leven van vrouwen op andere manieren verbeeld dan tot dan toe gebruikelijk was. Met The Piano maakte ze een ware klassieker waarvoor de 'female gaze' is uitgevonden.

“...nog altijd de beste film ooit door een vrouw gemaakt...Campion schreef filmgeschiedenis met een weelderige, eigenzinnige kostuumfilm...groots avontuur: een wervelend epos...betoverende beelden...aangrijpend...van een buitenaardse schoonheid...Zo maak je een film, groots en meeslepend. (Trouw)

“...erg mooie film...voortreffelijk. (**** VPRO/Cinema.nl)

“...prachtige noodlotsdrama. (Het Parool)

Dit is onderdeel van

Details

Persons under 12 years must be accompanied by an adultThis movie contains scenes of violence

Regisseur

Jane Campion

Productiejaar

1992

Productieland(en)

AU, NZ, FR

Originele titel

The Piano

Lengte

121 min.

Taal

Engels, Maori

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Onderdeel van

Sunsets

Relaxed met een drankje genieten van een zwoele zomeravond en een bijzondere film? Dat kan, want ook dit jaar zijn er weer openluchtvoorstellingen in het park bij het Eye-museumgebouw. Bij zonsondergang kun je deze zomer kijken naar films waarin de stad een personage op zich is.

Lees meer
campagnebeeld Sunsets

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still The Piano
still The Piano
campagnebeeld Sunsets

Borrelpakket

Wil je je openluchtvoorstelling en afmaken met een hapje en een drankje van Eye Bar Restaurant?

Reserveer een borrelpakket

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op