Eye study

Eye Study geeft studenten, academici, onderzoekers en iedereen met een interesse in de Nederlandse filmcultuur de kans om Eye’s collectie te onderzoeken.

Op de cataloguscomputers hebben bezoekers toegang tot Eye’s volledige collectie, en kun je niet alleen meer dan 9000 gedigitaliseerde films direct bekijken, maar ook foto’s, stills en posters.

Om deze video te bekijken moet je cookies accepteren klik hier

De bibliotheek bevat een grote verzameling boeken en filmtijdschriften, zowel archivaal als lopend. Onze medewerkers helpen graag met je zoekvraag.

De Eye Study is onderdeel van het nieuwe Collectiecentrum in Amsterdam Noord. Omdat het aantal plekken in de Eye Study beperkt is, raden we je aan om te reserveren.

bezoek

openingstijden:
dinsdag t/m vrijdag 12-17u

reserveer een studieplek

adres & contact

Asterweg 26
1031 HP Amsterdam
eyestudy@eyefilm.nl
020-5891 411

route

 • Interieur EYE Study (foto: Paul van Riel)

 • Interieur EYE Study (foto: Paul van Riel)

faciliteiten

 • 6 studieplekken met cataloguscomputer
 • 6 studieplekken zonder computer
 • 2 mediacabines
 • WIFI
 • printen en kopiëren (€ 0,10 per A4)
 • scannen en opslaan (USB-stick € 6,- / PIN only)
 • koffie en thee
 • kluisjes
 • toiletten

zoeken

Vanwege de veelheid aan materialen werkt de Eye Study met een aantal databases. Twee daarvan zijn (in beperkte vorm) ook buiten Eye raadpleegbaar:

materialen

aanvragen

Slechts een klein deel van onze collecties staat in open opstelling, dus het loont soms om vooraf contact op te nemen via eyestudy@eyefilm.nl of materialen van tevoren aan te vragen via het reserveringsformulier in het veld toelichting. Er worden geen materialen uitgeleend.

films, foto’s, affiches

Ruim 9000 gedigitaliseerde films uit de collectie zijn direct te bekijken, maar ook foto’s, affiches, filmstills, etc. Het is mogelijk om een mediacabine te reserveren.

boeken

30.000 boeken, jaarverslagen, festivalcatalogi en seriële uitgaven in verschillende talen. Dit zijn voornamelijk Nederlands- en Engelstalige publicaties, maar ook Frans- en Duitstalige boeken zijn ruim vertegenwoordigd.

tijdschriften

Variety, Skrien, Sight & Sound, de Filmkrant, Cahiers du cinéma ... de Eye Study beheert 1900 tijdschrifttitels (vanaf 1850), waaronder 140 lopende abonnementen.

In de Eye Study heb je toegang tot de internationale database van de FIAF. Hierin staan verwijzingen naar meer dan 310.000 artikelen in film- en televisietijdschriften van 1972 tot nu.

knipsels

Het knipselarchief bevat ruim 250.000 knipsels uit voornamelijk Nederlandse dagbladen. Deze zijn digitaal beschikbaar in de bibliotheek. In de bibliotheekcatalogus zijn niet de volledige teksten, maar beschrijvingen van de krantenknipsels opgenomen.

archieven

Eye beheert meer dan 150 persoons- en bedrijfsarchieven van filmmakers, instellingen en productiemaatschappijen. Van deze archieven is een inventaris beschikbaar via de bibliotheekcatalogus; veel archivalia zijn opvraagbaar.

Eye beheert onder meer de archieven van de Nederlandse Bioscoop Bond en het bedrijfsarchief van Jean Desmet, maar ook de persoonlijke archieven van Bert Haanstra, Fons Rademakers, Pim de la Parra, Wim Verstappen, Frans Weisz en Rudolf van den Berg. De persoonsarchieven bestaan onder andere uit brieven, notulen, scenarioversies, productierapporten en begrotingen.

Veel van deze inventarissen zijn inmiddels te vinden in onze bibliotheekcatalogus.