Eye Study

Reserveer filmtentoonstelling of restaurant online. Zie ook onze Corona-maatregelen.

We zijn heel blij dat we je vanaf 1 juli weer mogen verwelkomen in Eye Study. We hebben iets gewijzigde openingstijden: dinsdag t/m donderdag van 11.00-16.00. En misschien gaat het in de studieruimtes ook net een beetje anders dan je gewend bent.

Dit is wat wij van je vragen:

 • Maak een afspraak om langs te komen. Doe dit vóór het weekend voorafgaand aan je gekozen datum.
 • Kom alleen als je geen verkoudheidsklachten hebt. Bij aankomst zullen we hier nogmaals naar vragen.
 • Hou in het gebouw ook 1,5 meter afstand.
 • Neem een mondkapje mee als je met de pont moet komen.
 • Bij aankomst vragen wij je je handen te wassen met zeep. Gebruik geen desinfecterende handgel, dit is schadelijk voor het collectiemateriaal.
   

Eye Study geeft je de kans om te studeren in het hart van onze filmhistorische schatkamer. Omgeven door archieven van beeldmateriaal, filmposters, foto’s en andere unieke bronnen put je inspiratie uit ruim een eeuw filmgeschiedenis. Specifieke vragen? Onze specialisten helpen je op weg.

  I think one of the privileges of being a filmmaker is the opportunity to remain a kind of perpetual student." Edward Zwick, regisseur van o.a. The Last Samurai

  Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
  klik hier

  De toekomst van film begint met research in Eye Study. Deze inspirerende plek vol filmgeschiedenis is dé bron van kennis voor onderzoekers, filmmakers, studenten en producenten. Hier vind je meer dan 14.000 gedigitaliseerde films, foto’s, posters, boeken, unieke archieven van filmmakers en historische en actuele filmtijdschriften. Al het materiaal is vindbaar via de cataloguscomputers en ter plekke in te zien. Onze medewerkers zijn echte specialisten en staan klaar voor specifieke zoekvragen. Beeldresearch? Inspiratie opdoen? De aanwezige werkplekken maken het mogelijk om direct aan de slag te gaan met het materiaal.

  Eye Study is onderdeel van het Collectiecentrum.

  onderzoek

  Vanaf 1 juli is de Eye Study open op afspraak:
  di t/m do, 11.00-16.00 (reserveer).

  Heb je een onderzoeksvraag, mail dan naar eyestudy@eyefilm.nl

  adres & contact

  Asterweg 26
  1031 HP Amsterdam
  eyestudy@eyefilm.nl
  020-5891 411

  route

  • Interieur Eye Study (foto: Paul van Riel)

  • Interieur Eye Study (foto: Paul van Riel)

  Eye Study

  • 6 studieplekken met catalogustoegang
  • 6 werkplekken
  • 2 mediacabines
  • Wifi, printen, scannen, kopiëren
  • Specialisten bij de hand voor vragen

  Ik heb bij Eye Study aan mijn thesis gewerkt en kan iedere student of onderzoeker deze plek aanbevelen om te werken. Het is ontzettend handig omdat je hier alle bronnen tot je beschikking hebt. Daarnaast zijn er specialisten aanwezig die hulp bieden bij het zoeken naar materiaal.'  Bonnie van Vugt (student Universiteit Utrecht)

  Omdat het aantal plekken beperkt is, raden we je aan om te reserveren.

  zoeken

  Vanwege de veelheid aan materialen werkt de Eye Study met een aantal databases. Twee daarvan zijn (in beperkte vorm) ook buiten Eye raadpleegbaar:

  Vrienden zien meer. Support Eye al voor € 50,- en krijg exclusieve toegang tot openingen, bijeenkomsten en rondleidingen.

  Eye Society: Like Film, Love Eye

  materialen

  aanvragen

  Slechts een klein deel van onze collecties staat in open opstelling, dus het loont soms om vooraf contact op te nemen via eyestudy@eyefilm.nl of materialen van tevoren aan te vragen via het reserveringsformulier in het veld toelichting. Er worden geen materialen uitgeleend.

  films, foto’s, affiches

  Ruim 9000 gedigitaliseerde films uit de collectie zijn direct te bekijken, maar ook foto’s, affiches, filmstills, etc. Het is mogelijk om een mediacabine te reserveren.

  boeken

  30.000 boeken, jaarverslagen, festivalcatalogi en seriële uitgaven in verschillende talen. Dit zijn voornamelijk Nederlands- en Engelstalige publicaties, maar ook Frans- en Duitstalige boeken zijn ruim vertegenwoordigd.

  tijdschriften

  Variety, Skrien, Sight & Sound, de Filmkrant, Cahiers du cinéma ... de Eye Study beheert 1900 tijdschrifttitels (vanaf 1850), waaronder 140 lopende abonnementen.

  In de Eye Study heb je toegang tot de internationale database van de FIAF. Hierin staan verwijzingen naar meer dan 310.000 artikelen in film- en televisietijdschriften van 1972 tot nu.

  knipsels

  Het knipselarchief bevat ruim 250.000 knipsels uit voornamelijk Nederlandse dagbladen. Deze zijn digitaal beschikbaar in de bibliotheek. In de bibliotheekcatalogus zijn niet de volledige teksten, maar beschrijvingen van de krantenknipsels opgenomen.

  archieven

  Eye beheert meer dan 150 persoons- en bedrijfsarchieven van filmmakers, instellingen en productiemaatschappijen. Van deze archieven is een inventaris beschikbaar via de bibliotheekcatalogus; veel archivalia zijn opvraagbaar.

  Eye beheert onder meer de archieven van de Nederlandse Bioscoop Bond en het bedrijfsarchief van Jean Desmet, maar ook de persoonlijke archieven van Bert Haanstra, Fons Rademakers, Pim de la Parra, Wim Verstappen, Frans Weisz en Rudolf van den Berg. De persoonsarchieven bestaan onder andere uit brieven, notulen, scenarioversies, productierapporten en begrotingen.

  Veel van deze inventarissen zijn inmiddels te vinden in onze bibliotheekcatalogus.