Eye Filmmuseum is toegankelijk met een geldige QR-code in de CoronaCheck-app of uitgeprint (13+) en geldig ID (14+).

Per 28 november is Eye iedere dag open tot 17:00, en geldt de 1,5-meterregel en mondkapjesplicht ook binnen.

Meer informatie
Sluit

Eye Study

Eye Study is onderdeel van het Collectiecentrum en geeft je de kans om te studeren in het hart van onze filmhistorische schatkamer. Omgeven door archieven van beeldmateriaal, filmposters, foto’s en andere unieke bronnen put je inspiratie uit ruim een eeuw filmgeschiedenis. Specifieke vragen? Onze specialisten helpen je op weg. Omdat het aantal plekken beperkt is, raden we je aan om te reserveren.

Binnen in de Eye Study © Paul van Riel
© Paul van Riel

Eye Study is dinsdag t/m donderdag open van 11:00 - 16:00, en is toegankelijk zonder QR-code.

Dit is wat we van je vragen:
- Maak een afspraak om langs te komen.
- Kom alleen als je geen verkoudheidsklachten hebt.
- Het dragen van een mondkapje is verplicht, op de studieplek mag het mondkapje af.
- Hou in het gebouw ook 1,5 meter afstand.

“I think one of the privileges of being a filmmaker is the opportunity to remain a kind of perpetual student.”

Edward Zwick, regisseur van The Last Samurai

De toekomst van film begint met research in Eye Study. Deze inspirerende plek vol filmgeschiedenis is dé bron van kennis voor onderzoekers, filmmakers, studenten en producenten. Hier vind je meer dan 14.000 gedigitaliseerde films, foto’s, posters, boeken, unieke archieven van filmmakers en historische en actuele filmtijdschriften. Al het materiaal is vindbaar via de cataloguscomputers en ter plekke in te zien. Onze medewerkers zijn echte specialisten en staan klaar voor specifieke zoekvragen. Beeldresearch? Inspiratie opdoen? De aanwezige werkplekken maken het mogelijk om direct aan de slag te gaan met het materiaal.

Faciliteiten

Omdat het aantal plekken beperkt is, raden we je aan om te reserveren.

- 6 studieplekken met catalogustoegang
- 6 werkplekken
- 2 mediacabines
- WiFi, printen, scannen, kopiëren
- Specialisten bij de hand voor vragen

Zoeken

Vanwege de veelheid aan materialen werkt de Eye Study met een aantal databases. Twee daarvan zijn (in beperkte vorm) ook buiten Eye te raadplegen:

Eye Catalogus CE (Collection Eye)

Voor films, foto’s, affiches en archiefinventarissen. Buiten Eye is CE in beperkte vorm te raadplegen i.v.m. auteursrechten. In de Eye Study is de versie met volledige toegang beschikbaar.

Eye Catalogus CE

Bibliotheekcatalogus

Voor boeken, tijdschriften en artikelen.

Bibliotheekcatalogus

Materialen

Slechts een klein deel van onze collecties staat in open opstelling, het loont om materialen vooraf aan te vragen via het reserveringsformulier. Er worden geen materialen uitgeleend.

Gedigitaliseerde films en beelden uit de collectie

Ruim 9000 gedigitaliseerde films uit de collectie zijn direct te bekijken, maar ook foto’s, affiches, filmstills, etc. Het is mogelijk om een mediacabine te reserveren.

Boeken, jaarverslagen, festivalcatalogi en seriële uitgaven

30.000 boeken, jaarverslagen, festivalcatalogi en seriële uitgaven in verschillende talen. Dit zijn voornamelijk Nederlands- en Engelstalige publicaties, maar ook Frans- en Duitstalige boeken zijn ruim vertegenwoordigd.

Tijdschrifttitels en knipselarchief

De Eye Study beheert 1900 tijdschrifttitels (vanaf 1850), waaronder 140 lopende abonnementen. Het knipselarchief bevat ruim 250.000 knipsels uit voornamelijk Nederlandse dagbladen. Deze zijn digitaal beschikbaar in de bibliotheek.

Persoonsarchieven

Eye beheert meer dan 150 persoons- en bedrijfsarchieven van filmmakers, instellingen en productiemaatschappijen. Van deze archieven is een inventaris beschikbaar via de bibliotheekcatalogus; veel archivalia zijn opvraagbaar.

Inside the Eye Study

Werkplek of materiaal reserveren

Reserveer een werkplek, mediacabine of materialen voorafgaand aan je bezoek aan de Eye Study.

Reserveringsformulier

Neem een kijkje achter de schermen van de Eye Study.

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.
Ton Söder

“Ik heb bij Eye Study aan mijn thesis gewerkt en kan iedere student of onderzoeker deze plek aanbevelen om te werken. Het is ontzettend handig omdat je hier alle bronnen tot je beschikking hebt. Daarnaast zijn er specialisten aanwezig die hulp bieden bij het zoeken naar materiaal.”

Bonnie van Vugt, student Utrecht University