Skip to content

Festival

Cinedans 2023

24 — 26 maart 2023

still uit Physical Culture (regie Anna Bogomolova, choreografie Connor Schumacher)
still uit Physical Culture (regie Anna Bogomolova, choreografie Connor Schumacher)

De dansfilm staat midden in de wereld en geeft op eigenzinnige en onderscheidende wijze verbeelding aan diverse onderwerpen en verhalen. Erfgoed & Nalatenschap, Female Empowerment & Fluide Relaties staan als thema centraal tijdens deze 19e Practice & Potential editie!

Van 24 tot en met 26 maart strijkt Cinedans opnieuw neer in Eye met een vol programma met de mooiste, spannendste en meest poëtische dansfilms van het afgelopen jaar.

still uit Super Natural (Jorge Jácome, 2022)
still uit Super Natural (Jorge Jácome, 2022)
still uit Songs from the Compost: Mutating Bodies, Imploding Stars (Eglė Budvytytė, 2020)
still uit Songs from the Compost: Mutating Bodies, Imploding Stars (Eglė Budvytytė, 2020)

Het programma

Het programma van Cinedans bevat een sterk, divers en spannend filmaanbod en er is ruimschoots aandacht voor jonge makers door onder meer de Internationale Studenten Competitie en de state of the art van de Nederlandse Dansfilm met maar liefst twee shortprogramma’s van eigen bodem.

Thema’s van FEST ’23!

Erfgoed & Nalatenschap, met programma’s over het belang van erfgoed en archieven voor de huidige generatie makers en onderzoekers, onder meer met de film Stages of a Theatre van choreograaf Jiri Kylian met architect Rem Koolhaas, over de sloop en verdwijning van het iconische Lucent DansTheater van het Nederlands Dans Theater, films over Female Empowerment waarin vrouwen zich losmaken van patronen van schuld en schaamte rondom lichaamsbeeld en seksualiteit o.a. in de Internationale Studenten Competitie: The Divine Flower van regisseur Tessa van der Riet & choreograaf Thu Hang Pham, en films over Fluide Relaties waarin grenzen tussen seksen en generaties, tussen mens en natuur, tussen mens en materie vervagen. Onder meer te zien in de film Super Natural van de jonge Portugese regisseur Jorge Jácome, waarin performers met en zonder handicap samensmelten met de flora en fauna van het eiland Madeira en daarbij een transcendente kijkervaring creëren.

still uit Super Natural (Jorge Jácome, 2022)
still uit Super Natural (Jorge Jácome, 2022)
still uit Calendar Girls (Maria Loohufvud, Love Martinsen, 2022)
still uit Calendar Girls (Maria Loohufvud, Love Martinsen, 2022)

Specials

Dit jaar tevens bijzondere aandacht voor de legendarische Pina Bausch en Tanztheater Wuppertal. Met haar vernieuwende, theatrale en diep menselijke voorstellingen bracht Bausch met Tanztheater Wuppertal, dat zij van 1972 tot 2002 leidde, een revolutie teweeg in de moderne dans, en vinden talloze makers nog steeds inspiratie in haar werk. Zoals Samantha Shay die met haar film Romance in de voetsporen treedt van Bausch en een vruchtbare intergenerationele dialoog tussen verleden, heden en toekomst creëert. Naast de première van deze film vertoond Cinedans de documentaire Pina Bausch: Dancing Dreams waarin wij Pina Bausch zelf aan het werk zien!

In de special Archiving Dutch Legacies lanceert Jellie Dekker en Cinedans i.s.m podiumkunst.net, het Nederlands Dansfilm Archiefproject. Wij tonen in dit programma films/fragmenten van Nederlands grootste choreografen en de allervroegste dansopnames uit 1935 tot aan de hedendaagse dansfilms!

Daarnaast presenteert Cinedans de special New Circus met verrassende films over meesterlijk jongleren, acrobatiek, mind tricks, illusionisten en vooral: onbegrensd circus! Met spectaculair optreden van Knot on Hands in de Arena van Eye!

Daarnaast tonen we de presentatie van Karel Tuytschaever en zijn film EASY TIGER, Cinedans LAB Student Pitch* en de Canon Masterclass* (*alleen op uitnodiging). Mis naast dit alles niet de lezingen, gratis vertoningen, Q&A's met de makers, installaties en de hybride videogameperformance At The Function (I Shake My Ass) van Connor Cook!

Check het programma voor meer informatie

poster Cinedans 2023

Festivalprogramma

Cinedans FEST '23 vindt plaats van 24 t/m 26 maart in Eye Filmmuseum. Koop je kaartje per film, of koop je passe-partout voor het hele festival.

Cinedans FEST '23 is een hybride festival. Op cinedans.nl kun je wereldwijd dansfilms bekijken. Het online festivalprogramma zal beschikbaar zijn van 24 – 31 maart.

campagnebeeld Cinedans 2023

Posterbeeld: Super Natural van Jorge Jácome