NLEN

voor alle dagen

in alle talen

Still Daughters of Darkness

Harry Kümel Night

Koolhoven & Simons

Na een uitgebreid interview met de Belgische filmmaker Harry Kümel een screening van de 4K-restauratie van Daughters of Darkness (1971).

poster Daughters of Darkness
In 2010 nodigden Koolhoven en Simons regisseur Harry Kümel al eens uit in hun programma in Cinema OT301 en dat doen ze nu dik over: in het eerste uur interviewt Martin Koolhoven hem over zijn oeuvre, met veel fragmenten en de korte film De eekhoorn (1972) op 16mm uit de Eye-collectie. Daarna volgt de 4K-restauratie van de lesbische vampierenfilm Les lèvres rouges (1971) a.k.a. Daughters of Darkness (1971).

De markante Belgische regisseur Harry Kümel maakte 1968 zijn eerste speelfilm, Monsieur Hawarden, over een rijke Oostenrijkse vrouw die zich als man vermomt om een gerechtelijk proces te ontlopen. Zijn lesbische vampierenfilm Les lèvres rouges (1971) groeide uit tot een cultfilm. Kümel wist zijn grote idool Orson Welles te strikken voor de hoofdrol in Malpertuis (1971-1973).

In 1991 verfilmde hij Couperus' klassieke roman Eline Vere. De film sloeg niet aan, de kritieken waren overwegend negatief en de bezoekersaantallen vielen tegen. Kümel klaagde na afloop over de slechte productieomstandigheden. Het is tot nu toe zijn laatste speelfilm. In het werk van Kümel spelen het surrealisme en bizarre romantiek een grote rol. Hij heeft jarenlang les gegeven aan de Film en Televisie Academie in Amsterdam, waar hij Martin Koolhoven en Mike van Diem als leerlingen had.

Programma

  • Harry Kümel

    Martin Koolhoven interviewt Harry Kümmel

  • De eekhoorn (1972)

    Fragmenten en de korte film De eekhoorn (1972) op 16mm uit de Eye-collectie

  • Daughters of Darkness (1971)

    In 1991 verfilmde hij Couperus' klassieke roman Eline Vere. De film sloeg niet aan, de kritieken waren overwegend negatief en de bezoekersaantallen vielen tegen. Kümel klaagde na afloop over de slechte productieomstandigheden. Het is tot nu toe zijn laatste speelfilm. In het werk van Kümel spelen het surrealisme en bizarre romantiek een grote rol.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Harry Kümel

Productiejaar

1971

Voertaal

Nederlands

Moderator

Martin Koolhoven & Ronald Simons

Originele titel

Les lèvres rouges

Taal

Engels

Ondertiteling

Engels

Drager

35mm, DCP, 16mm

Onderdeel van

Koolhoven & Simons

Koolhoven en Simons zijn terug! Als vanouds buigen de twee zich over de ins & outs van de genrefilm en presenteren niet eerder in Eye vertoonde titels binnen niets verhullende thema’s. Denk aan avonden rond de Truckerfilm, Grindhouse of de Wraak van de Natuur. Een ode aan zelden vertoonde trailers en vergeten klassiekers, waar mogelijk op 35mm, met films uit de Eye-collectie.

Lees meer
campagnebeeld Martin Koolhoven & Ronald Simons
Still Daughters of Darkness

Still Daughters of Darkness

Still Daughters of Darkness

Still Daughters of Darkness

Achteraf nog samen iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye bar-restaurant.
Steun Eye. Word lid van de Eye Society.