Skip to content
NLEN
Still Daughters of Darkness

Harry Kümel Night

Koolhoven & Simons

Na een uitgebreid interview met de Belgische filmmaker Harry Kümel een screening van de 4K-restauratie van Daughters of Darkness (1971).

poster Daughters of Darkness

Koolhoven & Simons staat in september in het teken van Badlands. Filmmaker Harry Kümel, de favoriete Filmacademie-leraar van Martin Koolhoven, reist voor een speciale editie van Koolhoven & Simons voor één avond terug naar Amsterdam. Verwacht op 16 september een minicollege van deze eigenwijze filmmaker, die strijdt voor genrecinema.

In 2010 nodigden Koolhoven en Simons regisseur Harry Kümel al eens uit in hun programma in Cinema OT301 en dat doen ze nu dik over: in het eerste uur interviewt Martin Koolhoven hem over zijn oeuvre, met veel fragmenten en een vertoning van het recentelijk gescande en gerestaureerde 16mm negatief van de korte film De eekhoorn (1972) uit de Eye-collectie. Daarna volgt de 4K-restauratie van de vampierenfilm Les lèvres rouges (1971) a.k.a. Daughters of Darkness (1971).

De markante Belgische regisseur Harry Kümel maakte 1968 zijn eerste speelfilm, Monsieur Hawarden, over een rijke Oostenrijkse vrouw die zich als man vermomt om een gerechtelijk proces te ontlopen. Zijn vampierenfilm Les lèvres rouges (1971) groeide uit tot een cultfilm. Kümel wist de legendarische Orson Welles te strikken voor een rol in Malpertuis (1971-1973).

In het werk van Kümel spelen het surrealisme en bizarre romantiek een grote rol. Hij heeft jarenlang les gegeven aan de Film en Televisie Academie in Amsterdam, waar hij Martin Koolhoven en Mike van Diem als leerlingen had.

Programma

  • Harry Kümel

    Martin Koolhoven interviewt Harry Kümel

  • De eekhoorn (1972)

    Fragmenten en de korte film De eekhoorn (1972) op 16mm uit de Eye-collectie

  • Daughters of Darkness (1971)

    Daughters of Darkness is een vampierfilm als geen ander. Bewierrookt als psychologische hooggotische cinema, geliefd om zijn arthouse en erotische smaken.

Dit is onderdeel van

Details

Persons under 16 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Harry Kümel

Productiejaar

1971

Voertaal

Nederlands

Moderator

Martin Koolhoven & Ronald Simons

Originele titel

Les lèvres rouges

Taal

Engels

Ondertiteling

Engels

Drager

35mm, DCP, 16mm

Onderdeel van

Koolhoven & Simons

Koolhoven en Simons zijn terug! Als vanouds buigen de twee zich over de ins & outs van de genrefilm en presenteren niet eerder in Eye vertoonde titels binnen niets verhullende thema’s. Denk aan avonden rond de Truckerfilm, Grindhouse of de Wraak van de Natuur. Een ode aan zelden vertoonde trailers en vergeten klassiekers, waar mogelijk op 35mm, met films uit de Eye-collectie.

Lees meer
campagnebeeld Martin Koolhoven & Ronald Simons
Still Daughters of Darkness
Still Daughters of Darkness

Achteraf nog samen iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye bar-restaurant.
Steun Eye. Word lid van de Eye Society.