NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

Elie Grappe / FR, CH, UA, 2021 / 85 min.

Het 15-jarige Oekraïense toptalent Olga traint in Zwitserland voor de EK Turnen. In  Kiev, waar haar moeder op het Maidanplein tegen de corrupte Janoekovitsj protesteert, is het niet veilig. De eerste lange speelfilm van Elie Grappe is een fascinerende coming-of-age vertelling over topsport en activisme.         

poster Olga (Elie Grappe, FR/CH/UA 2021)
Ten tijde van turbulente politieke gebeurtenissen in haar geboorteland verhuist de Oekraïense turnster Olga naar Zwitserland. Daar wil ze zich verder bekwamen in halsbrekende toeren op de brug en spectaculaire acrobatiek. Ze hoopt een plek te veroveren in de Zwitserse nationale turnploeg – Zwitserland is het geboorteland van haar overleden vader.

Terwijl Qlga zich uitslooft en tamelijk geïsoleerd is in een niet-vrijwillig exil, spant Olga’s moeder, een onderzoeksjournalist, zich in om de voortwoekerende corruptie onder president Janoekovitsj bloot te leggen. Als in 2013 het volk protesteert op het Maidanplein van Kiev staat ze op de eerste rij tegenover een gewelddadige politiemacht.

In zijn speelfilmdebuut legt regisseur Elie Grappe een fascinerende relatie tussen topsport en journalistiek activisme: beide vergen engagement, doorzettingsvermogen, emotionele beheersing en moed om risico’s te nemen.

Olga was onder meer te zien op het Cannes-filmfestival (Semaine de la Critique); lof was er voor Grappes dynamische vastlegging van de acrobatiek in de turnzaal en de manier waarop hij het lot van Olga en haar moeder weet te verbinden.

Details

Regisseur

Elie Grappe

Productiejaar

2021

Productieland(en)

FR, CH, UA

Originele titel

Olga

Lengte

85 min.

Taal

Oekraïens, Frans, Duits, Italiaans, Engels

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still uit Olga (Elie Grappe, FR/CH/UA 2021)
still uit Olga (Elie Grappe, FR/CH/UA 2021)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.