Skip to content
NLEN
still uit Suzy Q (Martin Koolhoven, NL 1999)

Suzy Q

Martin Koolhoven / NL, 1999 / 82 min.

Debuutfilms kunnen carrières lanceren. Met zijn eerste lange, voor de tv geregisseerde speelfilm met een script van Frouke Fokkema, trok Martin Koolhoven de aandacht. Hij komt er samen met Roeland Fernhout zelf over vertellen.

poster Suzy Q (Martin Koolhoven, NL 1999)
Carice van Houten was 21, maar speelt de 16-jarige Suzy overtuigend. Martin Koolhoven was 30 en verfilmt even overtuigend het script van schrijver Frouke Fokkema, die dito overtuigend de belevingswereld oproept van een eigenzinnig meisje in sixties Amsterdam.

Popidolen

We schrijven 1967. Om haar familie – een onverschillige moeder, een zuipende vader en een creepy broer – te ontlopen, trekt Suzy zich terug in haar eigen wereld. Het zijn de jaren van 'Amsterdam magies sentrum' en alle rocksterren komen optreden. Suzy weet toegang te krijgen tot haar popidolen Mick Jagger en Marianne Faithfull. Suzy heeft zelfs Jagger gekust. Niemand wil haar geloven.

Voor zijn subtiele regie van een zoekende adolescent kreeg Koolhoven veel lof. Van Houten kreeg een Gouden Kalf, Koolhoven brak met zijn eerste Telefilm – de meest bekroonde film van 1999 - door bij een breed publiek. Koolhoven zou nog twee Telefilms maken, Het schnitzelparadijs en 'n Beetje Verliefd, die ook in de bioscoop waren te zien en veel publiek trokken.

Koolhoven leidt de film – onderdeel van Eye’s programma over vroegere en nieuwe debuterende filmtalenten – zelf in.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Martin Koolhoven

Productiejaar

1999

Productieland(en)

NL

Originele titel

Suzy Q

Lengte

82 min.

Onderdeel van

Badlands

Aanstormend filmtalent in Eye, een nieuwe generatie laat van zich horen. Tijdens de Badlands-avonden krijgt nieuw Nederlands filmtalent volop de kans zich te presenteren met debuutfilms, gesprekken en keuzefilms van makers die hen inspireren. De avonden zijn samengesteld door gastcuratoren Lemuël de Graav, Xiang Yu Yeung en Eye-programmeur Ronald Simons.

Lees meer
campagnebeeld Badlands, illustratie © Isa Grütter
still uit Suzy Q (Martin Koolhoven, NL 1999)
still uit Suzy Q (Martin Koolhoven, NL 1999)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.