Let op: deze tentoonstelling is geweest. Bekijk de actuele tentoonstelling Interviews, lezingen en artikelen

A Tale of Hidden Histories

Tentoonstelling
16 maart t/m 19 mei 2019
Chia-Wei HSU, Drones, Frosted Bats and the Testimony of the Deceased, four-channel video installation, 3’40 ~ 8’40’’, 2017 © Chia-Wei HSU

A Tale of Hidden Histories - Broomberg & Chanarin, Omer Fast, Chia-Wei Hsu, Meiro Koizumi

Waarheid, feiten, herinneringen, werkelijkheid: zijn het allemaal constructies? De kunstenaars Broomberg & Chanarin, Omer Fast, Chia-Wei Hsu en Meiro Koizumi laten zien hoe film, video, maar ook diaprojectie, foto’s en geluid kunnen worden ingezet om het verleden te onderzoeken en te ‘ontmaskeren’.

Reportage, re-enactment, documentaire en filmische technieken zijn enkele van de strategieën die deze kunstenaars toepassen om de subjectiviteit van historische bronnen en de beperkingen van het geheugen bloot te leggen. In vertellingen die zich op verschillende plekken van de wereld afspelen, onderzoeken zij de constructie van verhalen en hoe verhalen veranderen wanneer ze uit verschillende perspectieven worden verteld en herverteld.

Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
klik hier

De getoonde werken belichten de geschiedenis in conflictgebieden; die plekken in de wereld waar waarheid en fictie op scherp worden gezet. Broomberg & Chanarin, Omer Fast, Chia-Wei Hsu en Meiro Koizumi buigen zich over de vraag naar de representatie van oorlog. Kan een oorlog worden naverteld? Is het mogelijk een oorlog te verbeelden? En wat is de rol van de kunstenaar hierin? Deze vragen vormen de katalysator voor de verschillende, vaak onbekende of vergeten verhalen over gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog, de Koude Oorlog, maar ook uit de recentere geschiedenis in Irak en Afghanistan.

Let op: Deze tentoonstelling liep van 16 maart tot en met 19 mei 2019

Interviews, lezingen en artikelen

c hans wilschut

lees alles over onze actuele tentoonstelling Interviews, lezingen en artikelen

 • Broomberg & Chanarin, Dodo (2014) © Studio Hans Wilschut

 • Meiro Koizumi, Portrait of a Young Samurai (2009) © Studio Hans Wilschut

 • Omer Fast, Continuity (2012) © Studio Hans Wilschut

 • Broomberg & Chanarin, Dodo (2014) © Studio Hans Wilschut

Broomberg & Chanarin

De in Zuid-Afrika en Engeland opgegroeide kunstenaars Adam Broomberg (1970) en Oliver Chanarin (1971) zijn opgeleid als fotograaf, maar werken tegenwoordig met verschillende media. In hun werk kaarten zij op prikkelende wijze onderwerpen uit de geschiedenis, de politiek en religie aan. Daarbij altijd wijzend op de kracht en de vele mogelijkheden tot interpretatie van beelden en worstelend met de rol van representatie. Uitgangspunt voor het werk Dodo (2014) was de representatie van een oorlog. De combinatie van archiefonderzoek, archeologische opgravingen en niet-gebruikte filmfragmenten uit de film Catch-22 (Mike Nichols, 1970) hebben geleid tot een indrukwekkend werk over de verbeelding van oorlog en de impact van de Hollywood-industrie op het landschap in Mexico. Het werk The Day Nobody Died (2008) ontstond toen beide kunstenaars embedded waren bij het Britse leger in Afghanistan. 

Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
klik hier

credits broomberg & chanarin

Broomberg & Chanarin, Dodo, 2014
installatie met video (HD-video, overgezet van 35mm, kleur, geen geluid, 40 min. 18 sec.), B-25 Mitchell Bomber Propeller, opgravingen van vliegtuig resten op de set van Catch-22, 5 zw/w foto’s
courtesy Lisson Gallery, Londen/New York

Broomberg & Chanarin, The Day Nobody Died, 2008
installatie met video op monitor (kleur, geluid, 23 min. 6 sec.) courtesy Lisson Gallery, Londen/New York
The Day Nobody Died, 10 juni 2008
C41 print, gemonteerd op aluminium
Prive collective

 • Broomberg & Chanarin, The Day Nobody Died (2008)

Omer Fast

Hedendaags trauma en oorlog vormen belangrijke ingrediënten in Omer Fasts politiek geladen films. Fast (Israël, 1972) is geïnteresseerd in de spanning tussen realiteit en fictie en onderzoekt de constructie van verhalen, in het bijzonder hoe verhalen veranderen wanneer ze vanuit verschillende perspectieven worden verteld. In Continuity (2012) wordt een echtpaar met hun zoon herenigd na diens militaire uitzending naar Afghanistan. Het ongemakkelijke verhaal wordt al snel gecompliceerder. De aanleiding voor Her Face Was Covered (2011) is de getuigenis van een dronepiloot die een bombardement bespreekt op een konvooi met trucks, op een niet nader omschreven locatie.

credits omer fast

Omer Fast, Continuity, 2012
HD video-installatie, kleur, geluid, 40 min.
courtesy James Cohan, New York; GB Agency, Parijs; Dvir Gallery, Tel Aviv/Brussel

Omer Fast, Her Face Was Covered (part I and II), 2011
installatie met video op monitor (kleur, geluid, 6 min.) en diaprojectie met 80 dia’s
courtesy James Cohan, New York; GB Agency, Parijs; Dvir Gallery, Tel Aviv/Brussel

 • Omer Fast, Continuity (2013)

Chia-Wei Hsu

De Taiwanese kunstenaar Chia-Wei Hsu (1983) verdiept zich in de culturele geschiedenis en de geopolitiek van Azië. Middels het vertellen van vergeten verhalen onderzoekt hij de Aziatische geschiedenis, waarbij mythen en legenden uit deze gebieden een belangrijke rol spelen. In Huai Mo Village (2012) vertelt een priester over de tijd dat hij als spion voor de CIA werkte en zich tegen de Chinese communisten verzette. In Drones, Frosted Bats and the Testimony of the Deceased (2017) halen voormalige fabrieksarbeiders herinneringen op uit de Tweede Wereldoorlog, bij opnamen van een verlaten brandstoffabriek in Taiwan, gefilmd vanuit een drone.

credits chia-wei hsu

Chia-Wei Hsu, Huai Mo Village, 2012
HD video-installatie, kleur, geluid, 8 min. 20 sec.

Chia-Wei Hsu, Drones, Frosted Bats and the Testimony of the Deceased, 2017
HD video-installatie met 4 LCD-schermen, 3 min. 40 sec. – 8 min. 40 sec.

 

 • Chia-Wei HSU, Huai Mo Village (2012)

 • Chia-Wei HSU, Huai Mo Village (2012)

 • Chia-Wei HSU, Drones, Frosted Bats and the Testimony of the Deceased (2017)

Meiro Koizumi

Meiro Koizumi (Japan, 1976) haalt met zijn confronterende video’s en performances tal van diepgewortelde taboes en pijnpunten in de Japanse samenleving naar boven. Hij werkt aan een consistent oeuvre rondom terugkerende onderwerpen, zoals het individuele en het collectieve geheugen, de houding van Japan ten opzichte van het verleden, de Japanse mediacultuur en de beeldvorming rond ultieme Japanse helden zoals de samoerai en de kamikaze. Defect in Vision (2011) en Portrait of a Young Samurai (2009) geven een verontrustend beeld van deze strijders. De trauma’s en herinneringen van Amerikaanse veteranen uit de oorlogen in Irak en Afghanistan vormen het onderwerp van Koizumi’s recente werk Battlelands (2018).

credits meiro koizumi

Meiro Koizumi, Portrait of a Young Samurai, 2009
HD video-installatie, kleur, geluid, 9 min.
collection Tate Modern
courtesy Annet Gelink Gallery, Amsterdam

Meiro Koizumi, Battlelands, 2018
HD video-installatie, kleur, geluid, 56 min.
courtesy Annet Gelink Gallery, Amsterdam

Meiro Koizumi, Defect in Vision, 2011
HD video-installatie, op twee zijden van een scherm geprojecteerd, zw/w, geluid, 12 min.
courtesy Annet Gelink Gallery, Amsterdam

 • Meiro Koizumi, Defect in Vision (2011)

 • Meiro Koizumi, Battlelands (2018)

 • Meiro Koizumi, Portrait of a Young Samurai (2009)

Volledig aanbod

Van A tot Z

Let op: deze tentoonstelling is geweest. Bekijk de actuele tentoonstelling Interviews, lezingen en artikelen