Let op: deze tentoonstelling is geweest. Bekijk de actuele tentoonstelling William Kentridge

Jesper Just

Tentoonstelling
17 december 2017 t/m 11 maart 2018

EYE presenteert een tentoonstelling rond de Deense kunstenaar Jesper Just (Kopenhagen, 1974). Just heeft internationaal furore gemaakt met cinematografische werken waarin hij gender, verlangen, relaties en identiteit onderzoekt in een geraffineerde beeldtaal. In de tentoonstelling in EYE staan Justs grote ruimtelijke filminstallaties centraal.

Om deze video te bekijken moet je cookies accepteren klik hier

Just stelt in zijn werken stereotypes aan de kaak, zoals die in de relaties tussen man en vrouw en in gedragsregels voor mensen in de openbare ruimte zijn geslopen. Op subtiele wijze, soms humoristisch, soms surrealistisch, levert Just kritiek op vaste rolpatronen.

Zijn werken zetten je aan het denken en maken je bewust van je eigen vooroordelen. Hij toont ongemakkelijke situaties waarin je zelf je weg moet zoeken, overgeleverd aan je eigen, plaatsvervangende gêne of verbazing.

Jesper Just stelt voor elke filminstallatie een grote filmproductie samen met getrainde acteurs en een professionele crew voor camera, licht en geluid. Hij maakt gebruik van een cinematografische taal die doet denken aan grote bioscoopfilms: een uitgekiend gebruik van licht, opmerkelijke veranderingen in perspectief en mise-en-scène in majestueuze tableaux vivants, precies gekadreerde beelden en vloeiende camerabewegingen. Dit alles wendt Just aan om bijzondere filminstallaties te creëren.

  • Jesper Just, A Voyage in Dwelling, 2008

  • Jesper Just, installation photo Palais de Tokyo, Paris (2015)

  • Jesper Just, installation photo Palais de Tokyo, Paris (2015)

  • Jesper Just, Intercourses, 2013

  • Jesper Just, This Nameless Spectacle, 2011

  • Jesper Just, This Nameless Spectacle, 2011

Just kiest vaak voor verschillende schermen waar de bezoeker tussendoor beweegt. Regelmatig maakt hij gebruik van extreme maten, zoals projecties van 25 meter breedte. Ook vormen complexe geluidsontwerpen en radicale ingrepen in de bestaande architectuur een wezenlijk onderdeel van zijn werk. Voor EYE heeft Just een installatie ontwikkeld die reageert op de karakteristieke eigenschappen van de eigenzinnige architectuur van het museumgebouw.

De tentoonstelling gaat vergezeld van een programma van films, talks en events in de filmzalen van EYE.

 

Let op: Deze tentoonstelling liep van 17 december 2017 tot en met 11 maart 2018

William Kentridge

William Kentridge: 10 Drawings for Projection

lees alles over onze actuele tentoonstelling William Kentridge

Rondleidingen

Ga met een gids op zoek naar alle betekenissen in het werk van Jesper Just. Gratis voor tentoonstellingsbezoekers. Laatste mogelijkheden: op zondag 11 maart, om 13:00 en 15:00 uur. Reserveren is niet mogelijk.

Voor het onderwijs biedt EYE speciale rondleidingen met een museumdocent.

Volledig aanbod

Van A tot Z

Let op: deze tentoonstelling is geweest. Bekijk de actuele tentoonstelling William Kentridge