Let op: deze tentoonstelling is geweest. Bekijk de actuele tentoonstelling William Kentridge

Martin Scorsese – The Exhibition

Tentoonstelling
25 mei t/m 3 september 2017

Martin Scorsese (1942), de regisseur van klassiekers als Taxi Driver, Raging Bull, Hugo en The Wolf of Wall Street, heeft in de loop van de tijd een uniek filmisch handschrift ontwikkeld. Opgegroeid als zoon van Italiaanse immigranten in Little Italy in New York, schetst Scorsese in zijn films een pakkend beeld van dit hechte milieu waarin familie, geloof en vertrouwen centraal staan. De relaties van zijn personages – vaak met hoofdrollen voor soulmates Robert De Niro en Leonardo DiCaprio – zijn getekend door wantrouwen, angst en verraad. Geweld speelt een grote rol, net als de zoektocht naar spiritualiteit.

Deze eerste tentoonstelling die volledig aan Scorsese is gewijd, legt de relatie bloot tussen zijn leven en zijn werk. Te zien is een groot aantal belangrijke filmfragmenten op projectieschermen, tezamen met ruim 400 objecten en documenten uit de privécollectie van Martin Scorsese en Robert De Niro.

Om deze video te bekijken moet je cookies accepteren klik hier

...prachtig filmdoolhof... (**** NRC Handelsblad)

Een schat aan Scorsese memorabilia...Hier wordt de filmillusie haast aanraakbaar...een lading Scorsese-weelde...Wat de tentoonstelling uitzonderlijk maakt, is de wijze waarop die het persoonlijke en soms triviale...combineert met filmtechnische achtergrondinformatie...Een schat aan informatie, nauwelijks tijdens een enkel bezoek te ontginnen... (De Volkskrant)

…overrompelende expositie…zorgvuldig gekozen… (Het Parool) 

Let op: Deze tentoonstelling liep van 25 mei tot en met 3 september 2017

William Kentridge

William Kentridge: 10 Drawings for Projection

lees alles over onze actuele tentoonstelling William Kentridge

  • Martin Scorsese - The Exhibition, Eye Filmmuseum © Studio Hans Wilschut

  • Martin Scorsese - The Exhibition, Eye Filmmuseum © Studio Hans Wilschut

  • Martin Scorsese - The Exhibition, Eye Filmmuseum © Studio Hans Wilschut

  • Martin Scorsese - The Exhibition, Eye Filmmuseum © Studio Hans Wilschut

  • Martin Scorsese - The Exhibition, Eye Filmmuseum © Studio Hans Wilschut

  • Martin Scorsese - The Exhibition, Eye Filmmuseum © Studio Hans Wilschut

  • Martin Scorsese - The Exhibition, Eye Filmmuseum © Studio Hans Wilschut

Some of the objects you’re going to see were literally taken off walls and shelves in my home and my office, and editing room. A lot of these things are very, very personal. Things from my mother and father’s apartment. Pictures on the walls. And I hope that these objects and memorabilia, all of this, give you some sense of this lifelong passion I’ve had for the cinema and what it means to me. - Martin Scorsese over de tentoonstelling

filmprogramma

Bij de tentoonstelling Martin Scorsese – The Exhibition presenteert EYE een uitgebreid filmprogramma met ruim vijftig films. 21 films zijn door Scorsese zelf geselecteerd en komen uit de collectie van EYE en van de door hem opgerichte Film Foundation die zich inzet voor de restauratie van filmerfgoed. Uit het oeuvre van Scorsese zijn klassiekers te zien als Taxi Driver en Goodfellas in 4K-restauraties. Verder bevat het filmprogramma een masterclass, inleidingen, openluchtvoorstellingen en live muziek.

martin scorsese

De Amerikaanse filmregisseur van Siciliaanse komaf is met acht Academy Award-nominaties voor Beste Regisseur de meest genomineerde filmmaker in de geschiedenis van de Oscars. Daarnaast won hij onder andere een Gouden Palm voor Taxi Driver, drie BAFTA Awards voor Goodfellas en Golden Globes voor zowel Gangs of New York als The Departed.

Scorseses rijke oeuvre strekt zich uit vanaf zijn experimentele eerste films, via documentaires (Il mio viaggio in Italia) en muziekfilms (Shine a Light, The Last Waltz) tot aan de psychothrillers waar hij beroemd mee is geworden. Bekende films zijn onder meer Mean Streets (1973), Taxi Driver (1976), Raging Bull (1980), The Last Temptation of Christ (1988), Goodfellas (1990), Hugo (2011) en The Wolf of Wall Street (2013).

Bijzonder aan de films van Scorsese is dat deze een duidelijke invloed van de Europese auteurscinema en het klassieke Hollywoodrepertoire verraden. Scorsese heeft zich altijd uitvoerig verdiept in de geschiedenis van de cinema en maakt zich met zijn eigen Film Foundation sterk voor het behoud van het internationale filmerfgoed.

Videoboodschap Martin Scorsese voor de opening van de tentoonstelling:

Om deze video te bekijken moet je cookies accepteren klik hier

de tentoonstelling

Martin Scorsese – The Exhibition belicht Scorseses inspiratiebronnen en  presenteert een helder beeld van de directe relatie tussen zijn leven en werk. Op grote projectieschermen zijn fragmenten uit zijn films te zien te midden van ruim 400 objecten en documenten, waaronder nooit eerder getoonde foto's, scripts en storyboards uit het privé-archief van Scorsese zelf en Robert De Niro. Ook zijn er decorontwerpen van Dante Ferretti, kostuumontwerpen, kostuums van Sandy Powell en  originele setfoto’s van Brigitte Lacombe. Grote projecties tonen  fragmenten uit ruim 30 films van Scorsese. Ook zijn er fragmenten te zien uit documentaires die Scorsese heeft gemaakt over de geschiedenis van de film, en geluidsfragmenten te horen waarin Scorsese en zijn vaste editor Thelma Schoonmaker toelichting geven bij de tentoonstelling. In een aparte ruimte wordt aandacht geschonken aan muziek. De muziek heeft altijd een cruciale rol gespeeld in het oeuvre van Scorsese. Hij werkte intensief samen met prominente filmcomponisten zoals Bernard Herrmann en Philip Glass en maakte daarnaast legendarische documentaires over The Rolling Stones en Bob Dylan.

De reizende tentoonstelling is onderverdeeld in een aantal secties en thema’s die het oeuvre van Scorsese kenmerken: Familie, Broers, Man en vrouw, Eenzame helden, New York, Cinema, Cinematografie, Montage en Muziek.

de films van scorsese

EYE vertoont alle 24 speelfilms van Scorsese en een selectie van zijn belangrijkste documentaires en korte films op het grote doek. De films worden merendeels op originele 35mm-prints vertoond, afkomstig uit de collectie van EYE en van Nederlandse distributeurs. Digitale restauraties van The Last Waltz (1978), The King of Comedy (1982, 4K) en The Age of Innocence (1993, 4K) zijn exclusief bij EYE te zien.  Vanaf 6 juli zijn drie van zijn bekendste films in digitale restauraties opnieuw te zien in EYE en de landelijke bioscopen: Taxi Driver (1976, 4K), Raging Bull (1980) en Goodfellas (1990, 4K). Zie ook eyefilm.nl/scorsesefilms

scorsese kiest

Op verzoek van EYE stelde Martin Scorsese een filmprogramma samen uit de collecties van EYE en de door Scorsese geleide Film Foundation. Het programma geeft blijk van Scorseses grenzeloze passie voor cinema, van Amerikaanse film noir en Europese klassiekers tot Japanse meesterwerken en wereldcinema uit landen als Cuba en de Filippijnen. Zie ook eyefilm.nl/scorsesekiest.

talks & events

Voertaal Nederlands (behalve op 27 mei)

25 mei 19.30: The Last Temptation of Christ: Antoine Bodar in gesprek met Rick de Gier over Scorseses films en het geloof

27 mei 18.45: The Age of Innocence: restoring Scorsese Nederlandse première van de 4K-restauratie van The Age of Innocence, met inleiding van Grover Crisp (Sony Pictures).

3 juni 10.00: MovieZone Scorsese Masterclass: regisseur David Lammers neemt je mee in het werk van Scorsese en het vak van film maken. Inclusief rondleiding door de tentoonstelling. eyefilm.nl/masterclass  

5 juni  11.00: Raging Bull op 35mm met inleiding van filmjournalist Gerhard Busch (i.s.m. VPRO Cinema).

13 juni: Trances: openluchtvoorstelling met live muziek. Cineblend, Tolhuistuin en EYE organiseren in het Tolhuistuin Park een openluchtvoorstelling van de aanstekelijke Marokkaanse muziekdocumentaire Trances (Ahmed El Maanouni, 1981), zie beeldvoorbeeld.nl

14 juni 19.15: The King of Comedy Nederlandse première van de 4K-restauratie, met inleiding van Bor Beekman (filmjournalist De Volkskrant).

21 juni 19.30: Casino (35mm) met inleiding van filmwetenschapper Dan Hassler Forest (Universiteit Utrecht).

22 juni 13.00: Filmacademie Masterclass over Scorsese. Gasten: editor Stanley Kolk en regisseur David Lammers. Zie eyefilm.nl/filmacademie.

26 juni 21.00: Leo Blokhuis over The Last Waltz en The Band

5 juli 19.00: Alice Doesn’t Live Here Anymore: Scorsese en de vrouwen. Schrijver en filmjournalist Basje Boer belicht deze film vanuit Scorseses kijk op mannen en vrouwen.

6 juli 19.00: Taxi Driver: van Dostojevski tot The Searchers door Peter Verstraten (Film- en Literatuurwetenschap Universiteit Leiden).

7 juli 20.30: Scorsese Meets Méliès 3D. Vertoning van Hugo met aansluitend in de Arena van EYE een gratis toegankelijk filmconcert met films van de Franse filmpionier Georges Méliès op 35mm.

12 juli 20.00: Goodfellas en schrijver en misdaadjournaliste Marian Husken over de status van eten in de onderwereld.

15 juli vanaf 16.00: New York door de ogen van Scorsese

21 juli 20.00: Cinema Egzotik: Shock Corridor & The Seventh Cross. Uw hosts: Ronald Simons en Martin Koolhoven.

16 augustus 19.30: The Wolf of Wall Street: de mens is als een wolf voor de ander door filosoof en jurist Marc Schuilenburg (VU, Amsterdam).

29 augustus: Cape Fear bij Pllek, zie pllek.nl.

1 t/m 3 september: The Best of Scorsese. Films gemist? Geen nood, in het laatste weekend van  de tentoonstelling vertoont EYE de publieks favorieten nog een keer.

rondleidingen & onderwijs

Voor groepsrondleidingen kijk op arttra.nl

Voor leerlingen en studenten vanaf zestien jaar biedt EYE speciale interactieve rondleidingen door een museumdocent. Gedurende de rondleiding werken de leerlingen tegelijkertijd aan een eigen filmverhaal en storyboard, en krijgen ze inzicht in de kwaliteiten, achtergronden en context van Scorsese’s werk en het kunstenaarschap van filmauteurs in het algemeen. Daarnaast biedt EYE een filmprogramma voor het onderwijs waarin Scorsese’s film Hugo en George Méliès Voyage dans la lune worden vertoond met een inleiding van de EYE-museumdocent. In de workshop Film maken – the Scorsese way maken leerlingen zelf een korte film van één minuut.
Zie het complete aanbod per onderwijsniveau op eyefilm.nl/educatie

In juli en augustus vinden er vier rondleidingen voor doven en slechthorenden plaats. Zie eyefilm.nl/rondleiding-in-gebarentaal. Dit aanbod is mede mogelijk gemaakt door de U.S. Embassy The Hague.

Samenstelling en organisatie tentoonstelling: Deutsche Kinemathek – Museum für Film und Fernsehen in Berlijn, in samenwerking met EYE Filmmuseum, Amsterdam.

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Amvest, Heineken, U.S. Embassy The Hague, de leden van EYE Connect en het U&EYE Fonds.

Volledig aanbod

Tijdens de tentoonstelling zijn in de zalen van EYE veel van Martin Scorsese's films te zien. In het programma 'Scorsese kiest' is door Martin Scorsese zelf een selectie van films gemaakt die hem als regisseur hebben geïnspireerd. 

  

Van A tot Z

Let op: deze tentoonstelling is geweest. Bekijk de actuele tentoonstelling William Kentridge