Let op: deze tentoonstelling is geweest.

Martin Scorsese – The Exhibition

Tentoonstelling
25 mei t/m 3 september 2017

In de zomer van 2017 EYE presenteerde een tentoonstelling over een van de belangrijkste Amerikaanse filmregisseurs van de afgelopen vijftig jaar: Martin Scorsese. De regisseur van klassiekers als Taxi Driver, Raging Bull en The Wolf of Wall Street heeft in de loop van de tijd een uniek filmisch handschrift ontwikkeld. Opgegroeid als zoon van Italiaanse immigranten in Little Italy in New York, schetst Martin Scorsese (1942) in zijn films een enerverend beeld van dit hechte milieu waarin familie, geloof en vertrouwen centraal staan. In deze wereld speelt de Italiaanse maffia een prominente rol. Schuld en boete zijn dan ook belangrijke thema’s in het oeuvre van Scorsese. De relaties van zijn personages – vaak met hoofdrollen voor soulmates Robert De Niro en Leonardo DiCaprio – zijn getekend door wantrouwen, angst en verraad. Geweld speelt een centrale rol, net als de zoektocht naar spiritualiteit. Deze eerste tentoonstelling die volledig aan Scorsese is gewijd, maakte inzichtelijk hoe zijn krachtige, gepassioneerde verhalen de moderne Amerikaanse cinema hebben beïnvloed. Te zien waren een groot aantal belangrijke filmfragmenten op projectieschermen, tezamen met ruim 400 objecten en documenten uit de privécollectie van Martin Scorsese en Robert De Niro.

Some of the objects you’re going to see were literally taken off walls and shelves in my home and my office, and editing room. A lot of these things are very, very personal. Things from my mother and father’s apartment. Pictures on the walls. And I hope that these objects and memorabilia, all of this, give you some sense of this lifelong passion I’ve had for the cinema and what it means to me. - Martin Scorsese over de tentoonstelling

De Amerikaanse filmregisseur van Siciliaanse komaf is met acht Academy Award-nominaties voor Beste Regisseur de meest genomineerde filmmaker in de geschiedenis van de Oscars. Daarnaast won hij onder andere een Gouden Palm voor Taxi Driver, drie BAFTA Awards voor Goodfellas en Golden Globes voor zowel Gangs of New York als The Departed.

Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
klik hier

Scorseses rijke oeuvre strekt zich uit vanaf zijn experimentele eerste films, via documentaires (Il mio viaggio in Italia) en muziekfilms (Shine a Light, The Last Waltz) tot aan de 'psychothrillers' waar hij beroemd mee is geworden. Bekende films zijn onder meer Mean Streets (1973), Taxi Driver (1976), Raging Bull (1980), The Last Temptation of Christ (1988), Goodfellas (1990), Hugo (2011) en The Wolf of Wall Street (2013).

Bijzonder aan de films van Scorsese is dat deze een duidelijke invloed van de Europese auteurscinema en het klassieke Hollywoodrepertoire verraden. Scorsese heeft zich altijd uitvoerig verdiept in de geschiedenis van de cinema en maakt zich met zijn eigen Film Foundation sterk voor het behoud van het internationale filmerfgoed.

Let op: Deze tentoonstelling liep van 25 mei tot en met 3 september 2017

 • Martin Scorsese - The Exhibition, Eye Filmmuseum © Studio Hans Wilschut

 • Martin Scorsese - The Exhibition, Eye Filmmuseum © Studio Hans Wilschut

 • Martin Scorsese - The Exhibition, Eye Filmmuseum © Studio Hans Wilschut

 • Martin Scorsese - The Exhibition, Eye Filmmuseum © Studio Hans Wilschut

 • Martin Scorsese - The Exhibition, Eye Filmmuseum © Studio Hans Wilschut

 • Martin Scorsese - The Exhibition, Eye Filmmuseum © Studio Hans Wilschut

 • Martin Scorsese - The Exhibition, Eye Filmmuseum © Studio Hans Wilschut

...prachtig filmdoolhof... (**** NRC Handelsblad)

 Een schat aan Scorsese memorabilia...Hier wordt de filmillusie haast aanraakbaar...een lading Scorsese-weelde...Wat de tentoonstelling uitzonderlijk maakt, is de wijze waarop die het persoonlijke en soms triviale...combineert met filmtechnische achtergrondinformatie...Een schat aan informatie, nauwelijks tijdens een enkel bezoek te ontginnen... (De Volkskrant)

…overrompelende expositie…zorgvuldig gekozen… (Het Parool)  

over de tentoonstelling

Martin Scorsese – The Exhibition belichtte Scorseses inspiratiebronnen en presenteerde een helder beeld van de directe relatie tussen zijn leven en werk. Op grote projectieschermen waren fragmenten uit zijn belangrijke films te zien te midden van ruim 400 objecten en documenten, waaronder nooit eerder getoonde foto's, scripts en storyboards uit het privé-archief van Scorsese zelf en Robert De Niro. Ook werden decorontwerpen van Dante Ferretti, kostuumontwerpen, kostuums van Sandy Powell en originele setfoto’s van Brigitte Lacombe tentoongesteld. Grote projecties toonden fragmenten uit ruim 30 films van Scorsese.

Daarnaast waren er fragmenten te zien uit documentaires die Scorsese heeft gemaakt over de geschiedenis van de film, en geluidsfragmenten te horen waarin Scorsese en zijn vaste editor Thelma Schoonmaker toelichting geven bij de tentoonstelling. In een aparte ruimte werd aandacht geschonken aan muziek. De muziek heeft altijd een cruciale rol gespeeld in het oeuvre van Scorsese. Hij werkte intensief samen met prominente filmcomponisten zoals Bernard Herrmann en Philip Glass en maakte daarnaast legendarische documentaires over The Rolling Stones en Bob Dylan.

De reizende tentoonstelling is onderverdeeld in een aantal secties en thema’s die het oeuvre van Scorsese kenmerken: Familie, Broers, Man en vrouw, Eenzame helden, New York, Cinema, Cinematografie, Montage en Muziek.

Videoboodschap van Martin Scorsese voor de opening van de tentoonstelling:

Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
klik hier

credits

De tentoonstelling is samengesteld door Kristina Jaspers, Nils Warnecke, in samenwerking met Jaap Guldemond, Marente Bloemheuvel.

 • Director of exhibitions / Curator: Jaap Guldemond  
 • Associate curator: Marente Bloemheuvel
 • Projectmanagers: Claartje Opdam, Sanne Baar
 • Tentoonstellingsontwerp: Claus Wiersma
 • Grafisch ontwerp: Joseph Plateau, Amsterdam
 • Technische productie: Rembrandt Boswijk, Indyvideo, Utrecht, Bo Jansen
 • Installatie: Syb Sybesma, Landstra & De Vries, Amsterdam
 • Licht: Maarten Warmerdam, Theatermachine, Amsterdam

films, talks, events

In de filmzalen vertoonde EYE Scorseses belangrijkste speelfilms en documentaires, waaronder restauraties van klassiekers als Taxi Driver, Raging Bull en Goodfellas. Deze drie titels werden ook vertoond in andere steden. Bekende Nederlandse acteurs, filmmakers en kunstenaars leiden hun favoriete Scorsese-film in. 

In het programma ‘Scorsese kiest’ cureerde de regisseur een programma met zijn favoriete films uit de collecties van EYE en Scorseses eigen Film Foundation. Ook stelt EYE in overleg met Scorsese een programma samen met klassiekers uit niet-westerse landen die door de Film Foundation gerestaureerd zijn.

Volledig aanbod

Tijdens de tentoonstelling zijn in de zalen van EYE veel van Martin Scorsese's films te zien. In het programma 'Scorsese kiest' is door Martin Scorsese zelf een selectie van films gemaakt die hem als regisseur hebben geïnspireerd. 

  

Van A tot Z

Let op: deze tentoonstelling is geweest.