Let op: dit programma-onderdeel ligt in het verleden. Bekijk een actueel overzicht met programma's bij EYE
Thema

Alle films van Theo van Gogh

10 oktober tot en met 2 november

Op 2 november 2014 is het precies tien jaar geleden dat columnist, interviewer en filmmaker Theo van Gogh werd vermoord. EYE vertoont in de voorafgaande maand al zijn dertien speelfilms en vier van zijn favoriete klassiekers. Talkshows, live muziek en interviews kleuren het programma verder in.

Van Gogh was in de laatste jaren van zijn leven vooral bekend als criticus van de islam, waardoor het beeld van de ‘politieke Van Gogh’ dominant is geworden. EYE maakt met dit retrospectief juist de kwaliteiten van Van Gogh als filmmaker en filmliefhebber zichtbaar.

meer over het programma

EYE vertoont al zijn dertien speelfilms, twee televisiefilms, vier van zijn favoriete klassiekers, en er zijn gasten, interviews, presentatie van affiches uit de collectie van EYE, het EYE Filmcafé, en nog veel meer.

In drie avonden belicht EYE de kwaliteiten van Theo van Gogh als filmmaker tegen de achtergrond van de Nederlandse filmcultuur van de jaren tachtig tot 2004. Redacteuren van de Filmkrant gaan na afloop van de films in gesprek met cast- en crewleden:

10 okt 19.00 - Een dagje naar het strand (1984), aansluitend interview met acteurs Cas Enklaar en Tara Fallaux door Ronald Rovers

15 okt 19.00 - 06 (1994) met live uitvoering van nieuwe muziekscore van Rainer Hensel, aansluitend interview met actrice Ariane Schluter, toneelregisseur en scenarioschrijver Johan Doesburg en componist Rainer Hensel door Jos van der Burg

22 okt 20.30 - 06/05 (2004), aansluitend interview met o.a. producent Gijs van de Westelaken en acteur Thijs Römer door Joost Broeren

Van Goghs favoriete klassiekers

EYE vertoont ook een aantal klassiekers van door Theo van Gogh bewonderde regisseurs, die hem hebben geïnspireerd als filmmaker: Repulsion (Roman Polanski, 1965), A Clockwork Orange (Stanley Kubrick, 1971), Don’t Look Now (Nicolas Roeg, 1973) en Salò o le 120 giornate di Sodoma (Pier Paolo Pasolini, 1975).

Een prettig gesprek

In de gang bij Cinema 4 van EYE wordt gedurende het programma een compilatie van de beste afleveringen uit ‘Een prettig gesprek’ op televisie vertoond.

Filmaffiches

In de collectie van EYE bevinden zich alle filmaffiches van de films van Theo van Gogh, waaronder ontwerpen van Erwin Olaf. Een aantal van deze affiches zijn vanaf 1 oktober te zien in EYE.

Voorpremières

Vanaf 25 september is 2/11 Het spel van de wolf in EYE te zien, de nieuwe thriller van Thomas Korthals Altes over de moord op Van Gogh, naar een scenario van Gijs van de Westelaken en Theodor Holman. 2/11 Het spel van wolf gaat in première op het Nederlands Film Festival.

 

 

 

meer over Theo van Gogh

Theo van Gogh (1957 – 2004) was in de laatste jaren van zijn leven vooral bekend als criticus van de islam; de controverse rondom de uitzending van zijn samen met Ayaan Hirsi Ali gemaakte korte tv-film Submission en de moord op Van Gogh in datzelfde jaar hebben ertoe geleid dat in retrospectief het beeld van de ‘politieke Van Gogh’ dominant is geworden en er minder aandacht is voor Van Goghs kwaliteiten als filmmaker.

Ten onrechte, want Van Gogh maakte met het melancholieke Een dagje naar het strand een van de mooiste Nederlandse films van de jaren tachtig en dwong veel respect af met de wijze waarop hij acteurs regisseerde in kleinschalige, onafhankelijke producties als 06, Blind Date (Gouden Kalf) en Interview.

Van Gogh was ook een gepassioneerd filmliefhebber, wiens roots in de auteursfilms van de jaren zestig en zeventig lagen. NRC Handelsblad typeerde hem in de bespreking van Loos in 1989 als ‘de Fassbinder van de lage landen’ en ‘het zwarte schaap van de Hollandse filmprovincie, een geraffineerd agent-provocateur met het hart op de juiste plaats, een snel opbrandend, verwoesting achterlatend genie’.

EYE maakt vooral de filmmaker Van Gogh zichtbaar. Hij maakte tussen 1981 en 2004 dertien speelfilms, waarmee hij waarschijnlijk een van de meest productieve Nederlandse filmmakers was in de afgelopen dertig jaar. Daarnaast regisseerde hij verschillende televisiefilms en -series. Van Gogh maakte films in verschillende genres, van de vroege, in zwart-wit gedraaide lowbudget films Luger en Charley tot de literatuurverfilmingen Een dagje naar het strand, Terug naar Oegstgeest en Vals licht.

Van de intieme acteursdrama’s 06, Blind Date en Interview werden na Van Goghs dood Amerikaanse remakes gemaakt. Een andere rode draad in zijn oeuvre zijn de thrillers: Loos, Baby Blue, het op de moord op Fortuyn gebaseerde 06/05 en de politiek geëngageerde tv-films In het belang van de staat en De nacht van Aalbers.

buiten EYE

Van Gogh Spreekt: Porgy Franssen is Theo van Gogh in een monoloog die op 29 oktober in première gaat in Leiden. 

Op 5 oktober is de openbare repetititie in De Balie, Amsterdam. Op 2 november is de monoloog te zien in de Stadsschouwburg Amsterdam.

http://www.van-gogh-spreekt.nlOm deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
klik hier

Theo van Gogh-films in het land

In diverse theaters in Nederland zijn films te zien van Theo van Gogh.
Bent u niet in de gelegenheid om EYE te bezoeken dan is er misschien een filmtheater bij u in de buurt dat ook één of meer films van Theo van Gogh vertoont. Onderstaande enkele van deze theaters. Voor aanvangstijden en prijzen kunt u de website van het betreffende theater bezoeken.

Natlab Eindhoven
2 november Interview met inleiding

Theater de Fabriek Zaandam      
26 oktober Dagje naar het strand, aansluitend Het Spel van de Wolf met Holman en van Westerlaken.

Filmhuis Lumen Delft                   
3 november 06/05
10 november Interview
1 december Dagje naar het strand

Volledig aanbod