Let op: dit programma-onderdeel ligt in het verleden. Bekijk een actueel overzicht met programma's bij EYE
Thema

De komedies van Woody Allen

Van 9 juli tot en met 9 september 2015

Wat maakt Woody Allen tot een van de meest briljante komieken van de afgelopen honderd jaar? In ‘De komedies van Woody Allen’ belicht EYE zijn omvangrijke oeuvre, van de zelden meer vertoonde ‘early, funny ones’ uit de vroege jaren zeventig tot zijn nieuwste film Irrational Man. In totaal worden dertig films van Woody Allens hand vertoond, aangevuld met films van anderen waarin hij acteert, documentaires over zijn werk en klassiekers die hem inspireerden. Het merendeel van de films is afkomstig uit de collectie van EYE en wordt vertoond op celluloid, zoals Allen dat het liefste ziet.

Openingsavond Woody Allen programma

Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
klik hier

Films met inleiding

Woody en psychoanalyse
Twee films van Woody Allen worden benaderd vanuit psychoanalytisch perspectief.
27 augustus 19.00: Crimes and Misdemeanors, inleiding door psychoanalytica Regina van Gelderen
3 september 19.15 Zelig, inleiding door literatuurwetenschapper Solange Leibovici

De favoriete scène van...
Bekende Nederlandse Woody Allen-fans leiden hun favoriete scènes in en laten aansluitend de film van hun keuze zien.
24 augustus 19.15: Deconstructing Harry, inleiding door Stand-up comedian en schrijver Rutger Lemm
31 augustus 19.15: Sweet and Lowdown. Inleiding door NRC-redacteur en publicist Bianca Stigter

Zijn favoriete klassiekers
Ook worden een aantal van Woody Allens favoriete klassiekers ingeleid door filmhistorica Helen Westerik. Deze klassiekers zijn steeds samen met een film van Allen te zien in een double bill voorstelling.

21 juli 19.15 Het zevende zegel (Ingmar Bergman) + 21.30 Love and Death
28 juli 18.45: Otto e Mezzo (Federico Fellini) + 21.45: Stardust Memories
4 augustus 19.30: Duck Soup (Marx Brothers) + 21.30: Hannah and Her Sisters
11 augustus 19.00: M (Fritz Lang) + 21.30: Shadows and Fog

Woody en New York
Drie van Allens 'Big-Apple'-films worden op 22 augustus vertoond. Het programma komt tot stand in samenwerking met het John Adams Institute, dat de inleidingen verzorgt. Ook het Grachtenfestival participeert met een optreden van het Nationaal Jeugd Jazz Orkest in EYE Arena; het orkest vertokt een aan de stedenfilms van Woody Allen opgedragen repertoire.
22 augustus
16.30 Radio Days
19.00 Hannah and Her Sisters
21.30 Manhattan

Over Woody Allen

EYE brengt een eerbetoon aan Woody Allen, een van de meest eigenzinnige cineasten van zijn tijd. Deze veelzijdige komiek met zijn herkenbare alter ego van de neurotische intellectueel, bereikt dit jaar de respectabele leeftijd van 80 jaar.

Woody Allen (1935) debuteerde in 1961 als stand-up comedian, waarna hij een aantal succesvolle toneelstukken schreef voor Broadway en zijn eerste stappen op filmgebied zette als acteur (o.a. What’s New Pussycat, Casino Royale), totdat hem duidelijk werd dat hij zelf films wilde maken. Sinds zijn debuutfilm What’s Up, Tiger Lily (1966) heeft Allen 46 films geregisseerd, waarvan een aanzienlijk aantal voor een Oscar werd genomineerd.

Woody Allen heeft een onuitwisbaar stempel op het genre van de comedy gedrukt: romantische komedies als When Harry Met Sally, de tv-serie Seinfeld en films van hedendaagse independents als Noah Baumbach (The Squid and the Whale, Frances Ha) zijn stuk voor stuk schatplichtig aan hem. Tegelijkertijd weerspiegelt zijn werk de filmgeschiedenis, van de art cinema van Bergman en Fellini tot de komedies van Chaplin en The Marx Brothers. Het unieke van Allen is dat hij hoge Europese cultuur en Amerikaanse populaire cultuur bij elkaar weet te brengen (en bespot) in films die bijna uitsluitend over relaties handelen en uiteindelijk niets meer of minder zijn dan morele vertellingen over onze tijd.

Buiten EYE

Filmhuis Den Haag vertoont van 9 juli t/m 16 augustus een selectie uit het programma.
Voor vertoningsdata en –tijden bezoekt u de website van Filmhuis Den Haag.
Everything You Always Wanted to Know About Sex But Were Afraid to Ask (1972)
Annie Hall (1977)
Manhattan (1979)
Hannah and her Sisters (1986)
Radio Days (1987)
Crimes and Misdemeanors (1989)
Husbands and Wives (1992)
Deconstructing Harry (1997)
Sweet and Lowdown (1999)
Match Point (2005)
 

In de maand augustus zendt de VPRO in samenwerking met EYE elke vrijdagavond een Woody Allen-film uit: Match Point, Annie Hall, Midnight in Paris en Manhattan.

vrijdag 7 augustus, 23.40, NPO 2: Match Point (GB/VS/LU 2005) Met o.a. Jonathan Rhys Meyers en Scarlett Johansson.
vrijdag 14 augustus, 23.40, NPO 2: Annie Hall (VS 1977) Met o.a. Woody Allen, Diane Keaton, Paul Simon en Sigourney Weaver.
vrijdag 21 augustus, 23.40, NPO 2: Midnight in Paris (VS/SP 2011) Met o.a. Owen Wilson, Marion Cotillard en Adrien Brody.
vrijdag 28 augustus, 23.50, NPO 2: Manhattan (VS 1979) Met o.a. Woody Allen, Diane Keaton, Mariel Hemingway en Meryl Streep.

Affiches Woody Allen

Naast een enorme filmcollectie is EYE ook in het bezit van een bijzondere collectie filmaffiches.
EYE koos zestien van de mooiste Woody Allen filmaffiches uit de collectie. De selectie is gebaseerd op artistieke kwaliteit en visuele zeggingskracht.

Volledig aanbod

Van A tot Z