Let op: dit programma-onderdeel ligt in het verleden. Bekijk een actueel overzicht met programma's bij EYE
The Man Who Fell to Earth
Thema

Eye on Sound: POP!

over de innige band tussen popmuziek en film

Rapper Tupac Shakur, poplegende David Bowie en singer-songwriter Björk: wat hebben ze met elkaar te maken en wat doen ze in het filmmuseum? Ontdek het bij Eye on Sound: POP!, een programma over de innige band tussen popmuziek en film, met speelfilms, documentaires, live optredens en talkshows.

Of het nu rock ’n roll, soul, pop, punk, rock of rap is: al decennialang staan pop en film met elkaar in verbinding. Jailhouse RockPulp FictionDo the Right Thing of 24 Hour Party People: muziek draagt de film, de film kiest de muziek. Hoog tijd voor Eye om deze liefdevolle omhelzing in al haar veelzijdigheid te vieren.

 • Juice (Ernest Dickerson)

 • The Virgin Suicides (Sofia Coppola)

 • Velvet Goldmine (Todd Haynes)

 • Control (Anton Corbijn)

 • Dancer in the Dark (Lars von Trier)

onvergetelijk

Popsterren schitteren als acteurs en schrijven soundtracks die films een onvergetelijk status geven. Filmregisseurs maken baanbrekende muziekdocumentaires, videoclips en concertfilms. Quentin Tarantino zei zelfs dat hij net zo trots is op zijn ‘discography’ als zijn ‘filmography’.

En voor Martin Scorsese, regisseur van The Last Waltz en Shine a Light, is popmuziek niets minder dan ‘de soundtrack van mijn leven’.

 • Pat Garrett and Billy the Kid (Sam Peckinpah)

 • Ghost Dog: The Way of the Samurari (Jim Jarmusch)

 • The Man Who Fell to Earth (Nicolas Roeg)

 • Super Fly (Gordon Parks)

 • True Stories (David Byrne)

meesterwerken, klassiekers

Dit najaar vertoont Eye veertien films waarin de rol van popmuziek onbetwist is. Op de lijst staan klassiekers zoals Dirty Dancing (Emile Ardolino, 1987) en 24 Hour Party People (Michael Winterbottom, 2003), maar ook minder bekende meesterwerken als True Stories (1986) van Talking Heads-frontman David Byrne en Velvet Goldmine (Todd Hayes, 1998), over de Britse glamrock van de jaren zeventig.

Eén titel gaat tijdens dit programma in première: Rubika Shahs White Riot (2020), een documentaire over de politieke beweging Rock Against Racism, die uitmondde in het gelijknamige muziekfestival.

Voor wie meer wil dan alleen kijken zijn er de vijf specials: avondvullende events met live optredens, talkshows en filmfragmenten.

Eye on Sound: POP! is een tweedelig programma; In 2021 is het vervolg te zien.

The Sound of Jarmusch 

4 september 2020 
The Sound of Jarmusch + Down by Law
Avond gewijd aan de niet weg te denken muziek in de films van Jim Jarmusch, vertolkt en live ten gehore gebracht door een gelegenheidsband. Verwacht muziek en hits van o.a. Tom Waits, Elvis Presley en Mulatu Astatke. Aansluitend: Down By Law (Jim Jarmusch, 1986), een van Jarmusch’ bekendste en geliefdste films, waarin de muziek van Tom Waits én het deadpan acteren van de zanger met de gruisstem een belangrijke rol speelt.

Jacco Gardner scores: Faust

6 september 2020
Jacco Gardner scores: Faust
Murnau's visie op de beroemde sage van een oudere professor die zijn ziel aan de duivel verkoopt in ruil voor zijn jeugd. Multi-instrumentalist Jacco Gardner maakte in 2017 voor de Cinémathèque française een nieuwe score voor deze film. Nu beleeft deze bijzondere voorstelling dan eindelijk haar Nederlandse premiére tijdens het Pop! programma van Eye on Sound.

Hip Hop Cinema 

12 september 2020
Hip-Hop Cinema: Big Fun in The Big Town (1986) + Juice (1992)
Vertoning van Bram van Splunterens onvolprezen documentaire over de New Yorkse hiphopscene, net voor die wereldwijd bekendheid kreeg. De film belandde in 2013 in The Guardian’s top-10 Beste muziekdocumentaires ooit. Na afloop gaat Van Splunteren in gesprek met Nederlandse hiphop- en filmexperts over de verbeelding van hiphop(cultuur) in film.
Aansluitend: Juice (Ernest R. Dickerson), misdaadfilm over New York’s hiphop community in de jaren tachtig, met Tupac Shakur in de hoofdrol.

De Staat on The Big Screen 

20 september 2020
De Staat on The Big Screen
Nederrockband De Staat staat bekend om zijn opvallende muziekvideo’s. De wereldberoemde clip voor Witch Doctor (2015), gemaakt door Floris Kaayk en SMACK (Ton Meijdam & Thom Snels), is op YouTube ruim vijf miljoen keer bekeken en kreeg van VPRO’s 3voor12 de onderscheiding voor Beste Nederlandse videoclip ooit.
De Staat on The Big Screen neemt je mee in het maakproces van De Staat’s eigenzinnige video’s. Regisseurs, filmmakers en de band zelf zijn aanwezig om te praten over hun samenwerking en over hoe het eindresultaat tot stand is gekomen. Eric Corton is gastheer en zal zowel bandleden – onder wie frontman Torre Florim – als de filmmakers interviewen.

Subbacultcha & Eye Present: Soundtracks for the

24 september 2020
Subbacultcha & Eye Present: Soundtracks for the
Subbacultcha en Eye slaan de handen ineen voor 'Soundtracks for the', een bijzondere avond waarbij 3 indie popartiesten een nieuwe avontuurlijke score verzorgen bij 3 korte films uit de Eye collectie om de grenzen te verkennen en op te rekken van wat nieuwe muziek kan doen met film.

Agenda

dinsdag, 29 sep 2020

 • 14:15
  29 sep 2020
  White Riot
  film

  White Riot

  Rubika Shah, GB 2019

  Ook vóór Black Lives Matter lieten mensen hun stem horen tegen racisme. De documentaire White Riot...

woensdag, 30 sep 2020

 • 19:00
  30 sep 2020
  White Riot
  film

  White Riot

  Rubika Shah, GB 2019

  Ook vóór Black Lives Matter lieten mensen hun stem horen tegen racisme. De documentaire White Riot...

Volledig aanbod

Van A tot Z