Let op: dit programma-onderdeel ligt in het verleden. Bekijk een actueel overzicht met programma's bij EYE
Pim de la Parra
Thema

Parra Odyssee

ode aan filmmaker Pim de la Parra, 20 t/m 26 juni 2019

Pim de la Parra richtte met brother in arms Wim Verstappen de geruchtmakende productiemaatschappij $corpio op, tekende voor de eerste grote Surinaamse speelfilm Wan Pipel en kreeg cultstatus als minimal movie­pionier. Eye brengt De la Parra’s vijftig jaar oude speelfilmdebuut Obsessions (1969) terug in de bioscoop en besteedt een week lang aandacht aan een van Nederlands meest kleurrijke regisseurs, inspirator van vele jonge Nederlandse en Surinaamse filmmakers.

Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
klik hier

Filmacademie-drop-out Pim de la Parra (Paramaribo, 1940) behaalde zijn eerste grote succes met Obsessions, een ‘seks-psycho-suspense- murder mystery’, waarvoor Hitchcocks componist Bernard Hermann de score schreef en een piepjonge Martin Scorsese meeschreef aan het scenario. De film bleek de voorloper van de ‘Nederlandse seksgolf’ en wees vooruit naar de $corpio- productie Blue Movie, de eerste Nederlandse speelfilm met een juichende erectie in beeld. 

programmabrochure

Parra Odyssee

Klik hier om de brochure te downloaden.

 • Alicia (1974)

 • Aah…Tamara (1965, korte film)

 • Obsessions (1969)

 • Dirty Picture (1980)

van $corpio tot minimal movie

Eye brengt een ode aan De la Parra’s toppen- en dalen-carrière met de heruitbreng van het digitaal gerestaureerde Obsessions en een selectie van maar liefst vijftien titels. De wilde $corpio-jaren komen in beeld met titels als Rubia’s Jungle en Mijn nachten met Susan, Olga, Albert, Julie, Piet & Sandra. Niet te missen is de eenmalige vertoning van de stille zwartwitproductie Dirty Picture (‘geen komedie’) met jazzy live muziek van componist Kevin Toma. De la Parra’s liefde voor Suriname is te zien in de klassieker Wan Pipel en de Surinaamse Filmacademieproductie Het geheim van de Saramacca-rivier.

Ook de in de jaren tachtig en negentig gedraaide minimal movies – onder het officieuze motto ‘Geen geld? Geen script? Let’s go!’ – zijn vertegenwoordigd, waaronder Lost in Amsterdam en De nacht van de wilde ezels. Een groot deel van de gerestaureerde films is te zien in originele analoge vertoning (35mm).   

pim in amsterdam

De la Parra komt vanuit Paramaribo naar Amsterdam en is een hele week in Eye om met publiek en cast- en crewleden terug te kijken en te vertellen over zijn films. Het zal druk worden, het zal feestelijk worden!

leven en werk van pim

biografie pim de la parra

Vol lef hakte Filmacademie-drop-out Pim de la Parra (Paramaribo, 1940) zich een weg door de filmwereld. In 1963 was hij een van de initiatiefnemers van het kritische filmtijdschrift Skoop en twee jaar later richtte hij samen met Wim Verstappen het productiebedrijf $corpio op, dat met films als De minder gelukkige terugkeer van Joszef Katus naar het land van Rembrandt (1966), Obsessions (1969) en Blue Movie (1971) de spruitjeslucht uit de Nederlandse film verdreef.

Als regisseur en producent kende De la Parra pieken en dalen; in 1976 kwam er met het faillissement van $corpio een einde aan de samenwerking tussen De la Parra en Verstappen. In de jaren tachtig en negentig vond de eigenzinnige filmmaker een nieuwe rol als godfather van de Nederlandse minimal movie: in hoge mate geïmproviseerde lowbudget en no-budget speelfilms, gemaakt in een periode waarin de Nederlandse film zich in een creatief dal bevond. Jonge Nederlandse filmmakers als Paul Ruven en Erik de Bruyn deden hun eerste ervaring op op de set van een De la Parra-minimal movie.   

band met suriname

Als een van de weinige filmmakers in Nederland toonde De la Parra interesse in het in 1975  zelfstandig geworden Suriname. Wan Pipel (1976), De la Parra’s vertelling over de gecompliceerde relatie van een jonge Surinaamse economiestudent met het onafhankelijk geworden vaderland flopte weliswaar in Nederland, maar geldt nu als de belangrijkste Surinaamse speelfilm.

Ook op latere leeftijd verflauwde De la Parra’s engagement met zijn vaderland niet. In 2005 was hij de drijvende kracht achter de oprichting van de Surinaamse Filmacademie in Paramaribo.

 

titellijst parra odyssee

Titellijst Parra Odyssee – Ode aan Pim de la Parra

 • Aah…Tamara (1965, korte film)
 • Heart Beat Fresco (1966, korte film)
 • Obsessions (1969)
 • Joop (1969, korte film)
 • Rubia’s Jungle (1970)
 • Frank & Eva (1973)
 • Mijn nachten met Susan, Olga, Albert, Julie, Piet & Sandra (1975)
 • Wan Pipel (1976)
 • Dirty Picture (1980)
 • Lost in Amsterdam (1989)
 • De nacht van de wilde ezels (1990)
 • Let the Music Dance (1990)
 • Openbaringen van een slapeloze (1991)
 • Het geheim van de Saramacca-rivier (2007)
 • Parradox (In-Soo Radstake, 2010)

Volledig aanbod

Van A tot Z