Let op: dit programma-onderdeel ligt in het verleden. Bekijk een actueel overzicht met programma's bij EYE
Shell Shock
Thema

Shell Shock: De kracht van verhalen

22 maart - 22 mei 2019

Het door de Vietnamoorlog getekende personage Travis Bickle uit Taxi Driver, de door PTSS gekwelde soldaten in de documentaire Crazy en de ex-tankcommandant uit de animatiefilm Waltz with Bashir delen één ding: ze willen vertellen over wat hen is overkomen om te verwerken. Met Shell Shock geeft Eye ruimte aan de verbeelding van maatschappelijk geweld en traumatische herinneringen in de cinema.

Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
klik hier

In het themaprogramma Shell Shock is plaats voor alle filmgenres: van documentaire tot komedie, van cultfilm tot kostuumdrama. Via de verhalen van filmmakers en hun personages kom je zo dicht mogelijk bij de ervaringen van mensen na een periode van oorlog en geweld.

Shell Shock opent de zalen voor de persoonlijke verbeelding van de angst, woede en verwarring die er op volgen. De subjectieve blik staat centraal, niet de waarheidsvinding.

programmabrochure

Shell Shock poster

Klik hier om de brochure te downloaden.

eye havendiner

Havendiner

20 mei sluiten we Shell Shock feestelijk af met een groot havendiner. Kom Syrisch eten en dansen aan het water!

  • Die Mörder sind unter uns (Wolfgang Staudte, DDR 1946)

  • Combat Shock (Buddy Giovinazzo, US 1986)

  • The Manchurian Candidate (John Frankenheimer, US 1962)

  • La casa lobo (Cristóbal León en Joaquin Cociña, DE/CL 2018)

verwerking van het verleden

Fictie, in allerlei genres, blijkt vaak de sleutel tot verwerking van het verleden: van psychothriller (Jacob’s Ladder, Adrian Lyne) en historisch drama (Mrs. Dalloway, Marleen Gorris) tot de suspense in de kunstenaarsanimatie La casa lobo (Joaquín Cociña, Cristóbal León).

specials

Shell Shock brengt niet alleen films maar ook maatschappelijk betrokken specials met lezingen, Q&A’s en performances. Op het programma staan thema’s als herinnering en narrativiteit (Hannah Arendt), psychiatrie (Posttraumatische Stressstoornis) en de verhalen van Syrische vluchtelingen (storytelling), en een editie van Cinema Stadsleven met Tracy Metz.

Volledig aanbod

Van A tot Z