Let op: dit programma-onderdeel ligt in het verleden. Bekijk een actueel overzicht met programma's bij EYE
Tales of the Future
Thema

Tales of the Future

Eye on Sound, augustus - november 2019

Met Eye on Sound: Tales of the Future laat Eye de invloed van de synthesizer op filmmuziek en sounddesign horen. Tales of the Future verhaalt hoe de synthesizer uitgroeide tot onmisbaar instrument in de filmmuziek.

Hedendaagse musici en componisten gaan met de erfenis aan de haal, in opdracht van Eye. Zo treedt Palmbomen II (live) op bij twee afleveringen van de legendarische tv-serie Miami Vice (1984-1989). Palmbomen II is sterk beïnvloed is door jaren tachtig-synthesizermuziek. Electro-artiest Torus vertolkt live zijn score voor Andrej Tarkovski’s klassieker Stalker (1979). Use Knife, alias Stef Heeren en Kwinten Mordijck, begeleiden live La coquille et le clergyman, in een samenwerking met ADE.

programmabrochure

Tales of the Future
Klik hier om de brochure te downloaden.

  • Drive (Nicholas Windig Refn, 2011)

  • Scarface (Brian De Palma, 1983)

  • Forbidden Planet (Fred M. Wilcox, 1956)

Elektronische klanken waren eerst vooral te horen bij populaire sciencefictionfilms uit de fifties (Forbidden Planet). Dat de synthesizer ook kon bijdragen aan sfeer en betekenis van klassieke meesterwerken bleek uit de scores voor Tarkovski’s Solaris en Stanley Kubricks A Clockwork Orange. En niet voor niets dient Vangelis’ score voor Blade Runner nog steeds als inspiratiebron voor electromuzikanten.

Tales of the Future laat horen en zien hoe belangrijk de synthesizer is geweest voor de filmmuziek. Eye vroeg hedendaagse musici en componisten om met die erfenis aan de haal te gaan.

  • Escape from New York (John Carpenter, 1981)

  • Stalker (Andrej Tarkovski, 1979)

  • Under the Skin (Jonathan Glazer, 2013)

Op het programma staan onder andere Forbidden Planet (1956), de eerste film met een volledig elektronische filmscore, Miami Vice (1984) met een optreden van Palmbomen II, Escape from New York (1981) en De lift (1983), met een cult-synthesizerscore van Dick Maas zelf. Thijs Havens en Martin de Ruiter spelen een nieuwe score met veelal synthesizers bij de stillefilmklassieker Zemlja (1930). Electro-artiest Torus vertolkt live zijn score voor Andrej Tarkovski’s klassieker Stalker (1979). Het Belgische Use Knife geven live een electro-twist aan de hallucinerende stille-filmklassieker La coquille et le clergyman (1927). Verder zijn te zien Under the Skin (2013), Drive (2011), Scarface (1983) en The Social Network (2010).

Programma Tales of the Future

Forbidden Planet (Fred M. Wilcox, US 1956)
SF-klassieker en de eerste film met een volledig elektronische filmscore. Avant-gardistische, onwereldse klanken begeleiden het verhaal van een bemanning van een ruimteschip die strandt op een mysterieuze planeet in een ver Melkwegstelsel.
29 aug 19.15             

Eyeshadow: Miami Vice + Palmbomen II (live)
Twee afleveringen van de legendarische tv-serie Miami Vice (1984-1989). Met optreden van Palmbomen II, die sterk beïnvloed is door jaren tachtig-synthesizermuziek.
31 aug 21.30

Escape from New York (John Carpenter, US 1981)
Jaren 80-klassieker met Kurt Russell als held die in een verwoest, dystopisch New York van de toekomst de president moet zien te bevrijden uit de handen van criminele bendes. Regisseur John Carpenter componeerde en produceerde zelf (!) de donker pulserende soundtrack.
3 sept  21.30             

De lift (Dick Maas, NL 1983)
Eerste grote film van Dick Maas met Huub Stapel als liftmonteur die te kampen krijgt met een moorddadige lift. Net als zijn voorbeeld John Carpenter produceerde Maas zelf de synthesizerscore die in het buitenland op vinyl werd uitgebracht en niet onterecht enige cultstatus verwierf.
11 sept 19.15

Zemlja (Aleksandr Dovzjenko, SU 1930) + Havens/De Ruiter
Thijs Havens en Martin de Ruiter spelen een nieuwe score met veelal synthesizers bij de stillefilmklassieker Zemlja (Aarde, 1930), Aleksandr Dovzjenko’s ode aan het plattelandsleven in de Sovjet-Unie.
22 sept 16.00

Solaris (Andrej Tarkovski, SU 1972)
Andrej Tarkovski liet de muziek voor zijn psychologische SF-meesterwerk maken door componist Eduard Artemiev, die een elektronisch muzikaal landschap creëerde dat subliem het mysterieuze, amorfe landschap van de planeet Solaris reflecteerde.
22 sept  20.30                                              

Under the Skin (Jonathan Glazer, GB 2013)
Scarlett Johansson als ‘alien fatale’ in deze prachtig verstilde film over wat het betekent om mens te zijn. De ijle, indringende sfeer is grotendeels toe te schrijven aan de bekroonde filmscore van de veelgeprezen jonge filmcomponiste Mica Levi.
25 sept 21.15

Drive (Nicholas Windig Refn, US 2011)
De soundtrack met verleidelijke synth-ambient en Italo Disco-invloeden van Cliff Martinez had haast net zo’n impact als deze instant-klassieker zelf, waarin Ryan Gosling schittert als ultra-coole mysterieuze ‘Driver’ on the run.
8 okt 21.15                                                     

Torus Scores Stalker (Andrej Tarkovski, SU 1979)
Electro-artiest Torus vertolkt live zijn score voor Andrej Tarkovski’s klassieker Stalker (1979). Torus voegt subtiel eigen kleur toe aan de originele geluidstrack.
5 okt 21.30

Scarface (Brian De Palma, US 1983)
Giorgio Moroder had de elektronische muziek al blijvend beïnvloed met zijn productie van de wereldhit I Feel Love van Donna Summer toen hij tekende voor de soundtrack van Scarface, met Al Pacino in zijn iconische rol als Tony Montana. Net als de film werd de soundtrack een onverwachte hit in hip-hopkringen en vaak gesampled.
17 okt 20.30

Use Knife Scores La coquille et le clergyman (Germaine Dulac, FR 1927)
Het Belgische Use Knife (alias van Stef Heeren en Kwinten Mordijck) geven live een electro-twist aan deze hallucinerende stille filmklassieker die wordt gezien als de eerste (en een van de beste) surrealistische film ooit. Unieke vertoning, i.s.m. ADE.
20 okt 16.00

The Social Network (David Fincher, US 2010)
Regisseur David Fincher (Fight Club) wist het verhaal van de ontstaansgeschiedenis van Facebook spannend en sexy in beeld te brengen, waarbij hij werd geholpen door Nine Inch Nails-frontman Trent Reznor die met zijn Oscarwinnende arty elektronische score vorm gaf aan de ongemakkelijke, paranoïde sfeer tussen Mark Zuckerberg (Jesse Eisenberg) c.s.
26 okt 16.45  

Volledig aanbod

Van A tot Z