Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
This Is Film 2021 5 Bits and Pieces and the VJ

#5: Bits and Pieces and the VJ

Bekijk trailer

This is Film! Film Heritage in Practice

In de vijfde sessie van This is Film! Film Heritage in Practice voert de Italiaanse VJ en filmwetenschapper Rossella Catanese een audiovisuele immersieve VJ-set uit met de unieke Bits & Pieces collectie van Eye. Ze wordt begeleid door elektronisch muzikant Jan Willem Hagenbeek.

poster This is Film! Film Heritage in Practice 2021

Deze sessie van This is Film! zoomt in op de kunst van het VJ-en en het hergebruik van Eye's Bits & Pieces collectie, met Italiaanse VJ en filmwetenschapper Rossella Catanese.

Lezing

In deze lezing maakt Rossella Catanese het publiek deelgenoot van haar ervaringen als VJ werkend met found footage-materiaal, en bespreekt ze onderwerpen als toegang tot archiefcollecties en het unieke karakter van een collectie als Bits & Pieces. Samen met elektronische muzikant Jan Willem Hagenbeek voert ze ook een audiovisuele immersieve VJ-set uit, door de Bits & Pieces-collectie van Eye te mixen en te manipuleren.

Inleiding door Giovanna Fossati (Hoofdconservator Eye en Professor Filmerfgoed aan de Universiteit van Amsterdam). Q&A in samenwerking met de Masterstudenten van het vak This is Film! aan de Universiteit van Amsterdam.

Bits & Pieces collectie

Het Nederlands Filmmuseum is aan het eind van de jaren tachtig begonnen met het hergebruiken van archieffilms door compilatierollen met niet-identificeerbare filmfragmenten te creëren. De curatoren van Eye voeren deze werkzaamheden tot op de dag van vandaag uit. De verzamelde filmfragmenten, die anders verloren zouden zijn gegaan, vormen samen de Bits & Pieces collectie, die vandaag de dag uit 58 rollen en 647 fragmenten bestaat.

De Bits & Pieces collectie is door de jaren heen de bron van vele nieuwe compilaties geworden. Kunstenaars als Fiona Tan, Peter Delpeut en Gustav Deutsch hebben voor hun werk uitvoerig geput uit deze collectie. Tegenwoordig is het gebruik van afzonderlijke B&P-fragmenten dankzij digitalisering veel eenvoudiger geworden en kan de collectie via diverse projecten makkelijker toegankelijk worden gemaakt voor een groter publiek. Een voorbeeld van een recent initiatief is Jan Bot, een computerprogramma dat experimentele films maakt door uitsluitend fragmenten uit de Bits & Pieces collectie te gebruiken die passen bij trending topics. De door Jan Bot gemaakte films worden dagelijks gepubliceerd op Facebook, Twitter en Instagram. In het verleden is de B&P collectie ingezet voor projecties voor museumexposities of dance-evenementen.

Gast

Rossella Catanese is de auteur van het boek Futurist Cinema. Studies on Italian Avant-garde Film (2017). Ze is onderzoeker in film studies aan Universiteit van Udine en adjunct-hoogleraar aan NYU Florence. Daarnaast verzorgt ze regelmatig live performances als VJ.

Dit is onderdeel van

Details

Persons under 16 years must be accompanied by an adult

Lengte

145 min.

Voertaal

English

Originele titel

#5: Bits and Pieces and the VJ

Onderdeel van

This is Film! 2021

This is Film! Film Heritage in Practice is een openbare collegereeks met gastsprekers over bijzondere projecten op het gebied van filmrestauratie en filmerfgoed. Onder het overkoepelende thema van het recyclen, hergebruiken en remixen van films uit archieven (of fragmenten daaruit) toont de serie een breed scala aan archiefmateriaal dat op een creatieve manier is hergebruikt.

De videoregistraties van de lezingen vind je onderaan deze pagina.

Lees meer
campagnebeeld This is Film! Film Heritage in Practice 2021

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

portret Rossella Catanese

Enkele inzichten over de praktijk van een vj

Lees een interview met academicus en vj Rossella Catanese in ons online magazine.

Lees meer

Steun Eye. Wordt lid van de Eye Society.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op