Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Import & Alaska

Alaska & Import

Alaska was het veelgeprezen (korte) speelfilmdebuut van Mike van Diem en sleepte gelijk een Gouden Kalf in de wacht. Die bijzondere geschiedenis mag een hart onder de riem heten voor hedendaags debuterend filmtalent. Van Diem komt erover vertellen. Aansluitend Import van Ena Sendijarevic.

poster Badlands sep 2021
In 1989 studeerde Van Diem (Karakter, De surprise) af aan de Nederlandse Film en Televisie Academie met Alaska, een psychologische thriller over een buitenechtelijke relatie, met wraak, jaloezie en verraad tot gevolg.

De jonge filmer koos voor een complexe verhaallijn vanuit drie perspectieven en wist voor de hoofdrollen onder andere Coen van Vrijberghe de Coningh en Willem Nijholt te strikken. De film won een Gouden Kalf (Beste korte film) en een jaar later in Los Angeles de Student Academy Award. De film werd gerestaureerd door Eye en is nu te zien in een nieuwe 35mm-kopie.

Van Diem (1959) ontwikkelde zich na zijn met een Oscar bekroonde speelfilmdebuut Karakter (1997) tot succesvol commercialregisseur. Hij is aanwezig bij de vertoning.

Import (Ena Sendijarevic 2016 16’)

Licht absurdistische film over integratie, bekeken vanuit het perspectief van een jong Bosnisch vluchtelingengezin. Na het verkrijgen van een verblijfsvergunning komt het gezin terecht in een klein dorp in Nederland, waar ze ieder hun draai proberen te vinden. Sendijarevic: “Ik heb de personages niet tot slachtoffers gereduceerd; ik wilde hun menselijkheid laten zien.”

Deze double bill is onderdeel van Badlands, het programma over nieuwe filmtalenten in Eye.

Dit is onderdeel van

Details

Onderdeel van

Badlands

Aanstormend filmtalent in Eye, een nieuwe generatie laat van zich horen. Tijdens de Badlands-avonden krijgt nieuw Nederlands filmtalent volop de kans zich te presenteren met debuutfilms, gesprekken en keuzefilms van makers die hen inspireren. De avonden zijn samengesteld door gastcuratoren Lemuël de Graav, Xiang Yu Yeung en Eye-programmeur Ronald Simons.

Lees meer
campagnebeeld Badlands horizontaal
still Alaska (Mike van Diem, NL 1989)
still Import (Ena Sendijarevic, NL 2016)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op