Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Ascenseur pour l'echafaud (Louis Malle, FR 1958)

Ascenseur pour l'échafaud X Gideon Tazelaar Trio

Een lift. Jeanne Moreau. Muziek van Miles Davis. Een perfecte moord. Totdat het noodlot toeslaat. Met live optreden van het Gideon Tazelaar Trio in samenwerking met het Grachtenfestival.

poster Film Noir: Ascenseur pour l'échafaud x Gideon Tazelaar Trio

Jeanne Moreau vertolkt de rol van Florence, de maîtresse van de gedesillusioneerde oorlogsveteraan Julien. Hij werkt in het bedrijf van Florence’s echtgenoot, een wapenhandelaar. Het leven van de hoofdpersonen raakt in een stroomversnelling wanneer Julien, opgejut door Florence, zijn baas met een revolverschot doodt.

Ascenseur pour l’échafaud, film noir en nouvelle vague ineen, markeerde een breuk met de Franse filmtraditie van de jaren vijftig. Moreau's onopgesmukte voorkomen en Miles Davis’ legendarische geïmproviseerde jazzsoundtrack (tot dan toe was jazz nauwelijks in speelfilms gebruikt) stonden haaks op de verzorgde esthetiek van de Franse studioproducties. Cameraman Henri Decaë, die eerder met regisseur Jean Pierre Melville werkte, gebruikte lichtgevoelige zwart-witfilm, filmde op straat (vaak vanaf de schouder) en zorgde ervoor dat Moreau geen make-up droeg en zo min mogelijk voldeed aan het clichébeeld van de oogverblindende filmster.

Het resultaat was een vorm van eigentijds realisme, gruizig van uiterlijk en somber van toon, dat van invloed bleek op de nouvelle vague-filmers als Jean-Luc Godard en Jacques Truffaut. Voor de dertigjarige Moreau – destijds een gerespecteerd toneelactrice die ook regelmatig kleine rollen speelde in Franse genrefilms – betekende Ascenseur pour l’échafaud haar doorbraak als filmactrice.

Vertoning op 35mm!

Live optreden

Met live optreden van het Gideon Tazelaar Quartet i.s.m. het Grachtenfestival. Het Gideon Tazelaar Quartet bestaat uit bandleider Gideon Tazelaar (saxofoon), Steve Zwanink (contrabas), Durk Hijma (gitaar) en Tim Hennekes (drums). Gideon trad al van jongs af aan op met grootheden als Dick Oatts en Benjamin Herman. Met zijn kwartet speelt hij eigen composities, waarbij hij zich volop laat inspireren door de muziek van de legendarische jazzpianist en orkestleider Duke Ellington.

Dit is onderdeel van

Details

Persons under 12 years must be accompanied by an adultThis movie contains scenes of violence

Regisseur

Louis Malle

Productiejaar

1958

Lengte

135 min.

Productieland(en)

FR

Taal

Frans

Ondertiteling

NLD

Onderdeel van

Film Noir

Regenachtige straten, kringelende sigarettenrook en mannen met een duister verleden. Het onontkoombare noodlot en de femme fatale, sluw en seksueel onafhankelijk: Eye presenteert deze zomer een uitgebreid programma rond de klassieke film noir, met meesterwerken als The Third Man en In a Lonely Place, met Humphrey Bogart. Met vintage 35mm-prints en fonkelnieuwe restauraties.

Lees meer
campagnebeeld Film Noir – The Dark Side of Hollywood
still Ascenseur pour l'echafaud (Louis Malle, FR 1958)
still Ascenseur pour l'echafaud (Louis Malle, FR 1958)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Steun Eye. Word lid van de Eye Society.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op