Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Luftschloss RAAAF Rietveld Architecture Art Affordances 2021

Beladen Beelden

Composition

Hoe gaan we om met beelden die niet meer van deze tijd zijn? In samenwerking met Amsterdam Art organiseert Eye een programma over onze relatie tot beladen cultureel erfgoed – van films tot monumenten en architectuur. Wat is de gouden middenweg tussen vereren en uitwissen? Met debat tussen kunstenaars Juul Hondius en RAAAF, gemodereerd door Marian Cousijn (Eye).

Poster To Unveil a Star

Beladen Beelden gaat over onze relatie tot beladen cultureel erfgoed – van films tot monumenten en architectuur. Wat is de gouden middenweg tussen vereren en uitwissen?

Tijdens het programma gaat To Unveil a Star, de eerste film van beeldend kunstenaar Juul Hondius, in première. Ook wordt de nieuwe korte film Luftschloss van RAAAF vertoond. Hondius en RAAAF schuiven aan voor een uitgebreid nagesprek over onze omgang met 'beladen beelden'.

Programma

 • To Unveil a Star

  Kunstenaar Juul Hondius maakte een experimentele essayfilm over het grote stervormige monument dat voor het NAVO-hoofdkantoor in Brussel staat. In zijn onderzoek naar de ideologie en symboliek van het beeld lopen feit en fictie door elkaar. Waarom wordt de positie van de NAVO zo weinig bevraagd? To Unveil a Star is de eerste lange film van Hondius. Ook in zijn eerdere werk (foto’s, installaties en korte films) houdt de kunstenaar zich bezig met de wisselwerking tussen politiek, beelden en de media.

 • RAAAF

  RAAAF is een multidisciplinaire, experimentele studio die opereert op het snijvlak van beeldende kunst, architectuur en filosofie. Oprichters Ronald en Erik Rietveld willen met hun projecten nieuwe ruimtelijke denkbeelden voorstellen. Vaak gaat het om beladen erfgoed, zoals bunkers of een kogelfabriek. In de korte film Luftschloss staat een kolossale betonnen gevechtstoren centraal die Adolf Hitler in Wenen liet bouwen. RAAAF stelt een nieuwe manier voor om met dit in het oog springende nazi-erfgoed om te gaan.

 • Olympia

  Na Beladen Beelden (aparte voorstelling) is de vertoning te zien van Olympia 2. - Fest der Schönheit, het tweede deel van Leni Riefenstahls omstreden, maar invloedrijke documentaire over de Olympische Spelen van Berlijn (1936).

Dit is onderdeel van

Details

Lengte

90 min.

Originele titel

Beladen Beelden

Onderdeel van

Amsterdam Art Week 2021

Eye vertoont Small Axe eenmalig tijdens Amsterdam Art Week. Small Axe is een serie van vijf speelfilms van de Britse kunstenaar en regisseur Steve McQueen (1969). De veelgeprezen films spelen zich af in de jaren 60–80 en vertellen de persoonlijke verhalen van leden uit de West-Indische gemeenschap in Londen. In hun dagelijks bestaan moeten ze continu vechten tegen racisme en discriminatie.

Lees meer
still Small Axe: Lovers Rock
To Unveil a Star Juul Hondius 2021
Olympia Leni Riefenstahl

Achteraf nog samen iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Steun Eye. Word lid van de Eye Society.

NLEN

Huidige tentoonstelling

 • 8 juni — 29 september 2024

  Albert Serra

  Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op