Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Olympia Leni Riefenstahl

Olympia. 2. Teil: Fest der Schönheit

Leni Riefenstahl / DEUZE, 1938 / 96 min.

Tijdens de Amsterdam Art Week presenteert Eye het pas gerestaureerde Olympia Teil 2. Fest der Schönheit van Leni Riefenstahl. Deze film uit 1938 is even invloedrijk als controversieel. De film over de Olympische Spelen van 1936 wordt ingeleid door Marian Cousijn (Eye) in een kort gesprek met kunstenaars Juul Hondius en RAAAF.

Poster Amsterdam Art Week Beladen Beelden

In de tweedelige documentaire Olympia legt regisseur Leni Riefenstahl de Olympische Spelen van 1936 in Berlijn vast. Het is een even invloedrijke als controversiële film. Op technisch en artistiek gebied was Riefenstahl zeer vooruitstrevend; ze vond verschillende nieuwe film- en montagetechnieken uit. Maar de verheerlijking van het fascistische gedachtengoed maakt de film zeer omstreden.

Riefenstahl maakte eerder films over de NSDAP in opdracht van nazipropagandaminister Goebbels. Ook in Olympia.2. - Fest der Schönheit komt Hitler veelvuldig in beeld, evenals triomfantelijk wapperende nazivlaggen. De wijze waarop het sterke menselijk lichaam wordt verheerlijkt in de film, vindt ook weerklank binnen de nazistische ideologie.

De macht van beelden

Hoe gaan we om met cultureel erfgoed waarvan de erfenis als belastend of problematisch wordt ervaren? Die vraag krijgt recentelijk steeds meer aandacht. Kunsthistoricus en curator Marian Cousijn (Eye) behandelt die vraag tijdens een korte inleiding.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Leni Riefenstahl

Productiejaar

1938

Productieland(en)

DEUZE

Originele titel

Olympia. 2. Teil: Fest der Schönheit

Lengte

96 min.

Taal

German

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Amsterdam Art Week 2021

Eye vertoont Small Axe eenmalig tijdens Amsterdam Art Week. Small Axe is een serie van vijf speelfilms van de Britse kunstenaar en regisseur Steve McQueen (1969). De veelgeprezen films spelen zich af in de jaren 60–80 en vertellen de persoonlijke verhalen van leden uit de West-Indische gemeenschap in Londen. In hun dagelijks bestaan moeten ze continu vechten tegen racisme en discriminatie.

Lees meer
still Small Axe: Lovers Rock

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Steun Eye. Word lid van de Eye Society.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op