Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Caught (Max Ophüls, US 1949)

Caught

Max Ophüls / US, 1949 / 88 min.

Zijn het in film noirs vaak vrouwen die, bewust of onbewust, mannen in het verderf storten, in Caught zijn de rollen nu eens omgekeerd. Film noir van Duitse emigré Max Ophüls schiet de Amerikaanse Droom elegant aan flarden.

poster Caught (Max Ophüls, US 1949)

Model Leonora Eames laat zich verleiden tot een huwelijk met miljonair Smith Ohlrig, het type man dat we tegenwoordig een roofdier zouden noemen, een machtswellusteling met psychopathische trekjes. Het huwelijk is een grote vergissing, maar eenmaal 'gevangen' én zwanger is ontsnappen voor Leonora bijna onmogelijk.

Door critici destijds afgedaan als een elegant gedraaid maar clichématig melodrama, wordt de film tegenwoordig gewaardeerd om de onomwonden manier waarop Ophüls de materialistische levenshouding van zijn personages op de korrel neemt.

Robert Ryan is perfect als de de naar de megalomane multimiljonair Howard Hughes gemodelleerde bruut Ohlrig; Barbara Bel Geddes (de latere 'Miss Ellie' uit de tv-serie Dallas) is al even goed gecast als zijn argeloze prooi. De Brit James Mason maakte met Caught zijn Amerikaanse debuut.

Ophüls zou later in Frankrijk, met films als La ronde en Lola Montès, zijn volgens velen beste werk afleveren, maar er is ook meer waardering gekomen voor zijn Hollywoodfilms (The Reckless Moment, Letter from an Unknown Woman).

Double feature: Mildred Pierce + Caught

Twee maal noir melodrama vanuit het vrouwelijk perspectief. Op 23 juli worden beide films ingeleid door Basje Boer (De Groene Amsterdammer).

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Max Ophüls

Productiejaar

1949

Productieland(en)

US

Originele titel

Caught

Lengte

88 min.

Taal

English

Ondertiteling

NONE

Drager

DCP

Onderdeel van

Film Noir

Regenachtige straten, kringelende sigarettenrook en mannen met een duister verleden. Het onontkoombare noodlot en de femme fatale, sluw en seksueel onafhankelijk: Eye presenteert deze zomer een uitgebreid programma rond de klassieke film noir, met meesterwerken als The Third Man en In a Lonely Place, met Humphrey Bogart. Met vintage 35mm-prints en fonkelnieuwe restauraties.

Lees meer
campagnebeeld Film Noir – The Dark Side of Hollywood
still Caught (Max Ophüls, US 1949)
still Caught (Max Ophüls, US 1949)

Achteraf nog samen iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Steun Eye. Word lid van de Eye Society.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op