Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Creature from the Black Lagoon (Jack Arnold, US 1954)

Creature from the Black Lagoon 3D

Bekijk trailer

Jack Arnold / US, 1954 / 80 min.

Wanneer een wetenschappelijke missie een fossiel met zwemvliezen vindt, is de jacht geopend. Onbeantwoorde liefde tussen een manvis en vrouwmens in deze klassieke B-film met een legendarisch kostuum.

poster Creature from the Black Lagoon (Jack Arnold, US 1954)

In dit horroravontuur stuit een groepje onderzoekers diep in de Amazone op een halfmens-halfvis, een prehistorische kikvorsman van een soort dat al miljoenen jaren onopgemerkt onder de mensen leeft in een zwart meer. Deze 'missing link' hoopt zijn eenzaamheid te verdrijven met Kay, de vrouw in het gezelschap. Twee rivaliserende mannen van de expeditie willen ondertussen het wezen vangen voor onderzoek of doden om als trofee mee te nemen.

De makers van de ultieme B-sciencefictionfilm It Came from Outer Space doken nu in een verhaal met een The Beauty and the Beast-thema. De onderwaterfotografie in 3D verblufte destijds de toeschouwers. Het pak dat Ben Chapman draagt zou legendarisch worden. Het aandoen en uittrekken nam wel zo'n drie uur in beslag. Omdat het een stevig pak was, kon Chapman niet zitten of buigen, dus moest hij op de achterbank gaan liggen om te rusten tussen de opnames.

Dit is onderdeel van

Bijzondere vertoningen

Details

Regisseur

Jack Arnold

Productiejaar

1954

Productieland(en)

US

Originele titel

Creature from the Black Lagoon 3D

Lengte

80 min.

Taal

English

Ondertiteling

NONE

Drager

DCP

Onderdeel van

Cinema Ecologica

Veel is onzeker in het leven, behalve één ding: de klimaatcrisis. Hoe filmregisseurs de verhouding tussen de mens en planeet Aarde hebben verbeeld, zie je bij Cinema Ecologica: van nagelbijtende rampenfilm tot kunstzinnige meditatie, van romantische natuurervaring tot verbijsterende sciencefiction.

Lees meer
campagnebeeld Cinema Ecologica

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

Why in Eye

In de Koude Oorlog was het creatuur waarschijnlijk een verbeelding van de angst voor de 'ander', een invasief wezen dat je niet kunt verstaan of begrijpen. Nu herlezen we het als een wezen dat aangepast is aan een nieuwe mogelijke toekomst, waarin het waterniveau is gestegen en mensen er goed aan doen om zwemvliezen te ontwikkelen.

still Creature from the Black Lagoon (Jack Arnold, US 1954)
still Creature from the Black Lagoon (Jack Arnold, US 1954)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op