Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Criss Cross (Robert Siodmak, US 1949)

Criss Cross

Robert Siodmak / US, 1948 / 88 min.

In Criss Cross woekert bedrog als een virus. Maar onder de meedogenloze blik van regisseur Robert Siodmak lopen de personages een voor een in de val die ze voor anderen hebben opgezet. Let ook op Tony Curtis in zijn allereerste, piepkleine rolletje.

poster Criss Cross (Robert Siodmak, US 1949)

Steve Thompson kan het ook niet helpen: terug in Los Angeles blijkt de passie voor zijn ex-vrouw Anna (Yvonne De Carlo) nog lang niet gedoofd. Anna lijkt open te staan voor een verzoening, maar is inmiddels getrouwd met gangster Slim Dundee (Dan Duryea). Om van Slim af te komen zet Steve de overval op een geldwagen op touw, die hem zowel Anna als een flinke buit moet opleveren.

Drie jaar na The Killers troffen acteur Burt Lancaster en regisseur Robert Siodmak elkaar op de set van een film waarin de hoofdpersoon opnieuw de strop om zijn eigen nek legt. En net als in The Killers ontrolt de plot zich voor een groot deel in de vorm van flashbacks, als om aan te geven dat het personage wel een verleden maar geen toekomst heeft, zoals een recensent treffend opmerkte. De score van Miklos Rosza stuwt de emoties ook nog eens huizenhoog op.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Robert Siodmak

Productiejaar

1948

Productieland(en)

US

Originele titel

Criss Cross

Lengte

88 min.

Taal

English

Ondertiteling

NONE

Drager

DCP

Onderdeel van

Film Noir

Regenachtige straten, kringelende sigarettenrook en mannen met een duister verleden. Het onontkoombare noodlot en de femme fatale, sluw en seksueel onafhankelijk: Eye presenteert deze zomer een uitgebreid programma rond de klassieke film noir, met meesterwerken als The Third Man en In a Lonely Place, met Humphrey Bogart. Met vintage 35mm-prints en fonkelnieuwe restauraties.

Lees meer
campagnebeeld Film Noir – The Dark Side of Hollywood
still Criss Cross (Robert Siodmak, US 1949)
still Criss Cross (Robert Siodmak, US 1949)

Achteraf nog samen iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Steun Eye. Word lid van de Eye Society.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op