Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still uit The Seventh Seal (Ingmar Bergman, 1957)

Det sjunde inseglet

Ingmar Bergman / SE, 1957 / 96 min.

Zweden, dertiende eeuw. De pest alias de Zwarte Dood waart rond. Bergmans filmisch mysteriespel leert ons veel over angst, verschrikking en desoriëntatie die de mens bevangen tijdens een pandemie. Keuzefilm van theatermaker Vincent Rietveld, wiens 'Afscheidtournee' deze editie van Cinema Ecologica opent op 11 november om 19.15.

poster The Seventh Seal

Jof en Mia, een rondtrekkend komediantenechtpaar met kind, reist met een huifkar door het ongerepte Zweedse landschap. De tijd is de Middeleeuwen, toen miljoenen mensen bezweken aan de builenpest. De gelovigen meenden gestraft te worden voor hun zonden, deden boetedoening door zichzelf te tuchtigen met een zweep en hadden visioenen van Armageddon. Pestlijders kondigen met een bel hun komst aan, als auditieve voorbode van de anderhalvemetersamenleving…

schaken met de Dood

De van de Kruistochten teruggekeerde ridder Antonius Block ziet de verdwazing en angst om zich heen grijpen. Als de Dood hem komt halen, daagt hij hem uit voor een spel schaak. Block heeft levens gered, tijd voor hem om zich op te laten nemen in de dodendans.

hoop

Met het mysteriespel Het zevende zegel verkreeg Ingmar Bergman eind jaren vijftig internationale bekendheid. Opvallend: ondanks de apocalyptische toon – de mens heeft door zijn slechtheid de ondergang over zich afgeroepen – biedt Bergman hoop: Jof, Mia en kind ontsnappen aan de dood, het leven gaat voort.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Ingmar Bergman

Productiejaar

1957

Productieland(en)

SE

Originele titel

Det sjunde inseglet

Lengte

96 min.

Taal

Zweeds

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

Cinema Ecologica

Veel is onzeker in het leven, behalve één ding: de klimaatcrisis. Hoe filmregisseurs de verhouding tussen de mens en planeet Aarde hebben verbeeld, zie je bij Cinema Ecologica: van nagelbijtende rampenfilm tot kunstzinnige meditatie, van romantische natuurervaring tot verbijsterende sciencefiction.

Lees meer
campagnebeeld Cinema Ecologica

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op