Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Frida - Viva La Vida (Giovanni Troilo, IT 2019)

Frida - Viva la vida

Bekijk trailer

Giovanni Troilo / IT, 2019 / 98 min.

De revolutionaire Mexicaanse kunstenaar Frida Kahlo is uitgegroeid tot een popicoon. Maar wie was ze in het echte leven? Asia Argento gidst ons in deze documentaire langs de verschillende kanten van Frida Kahlo: een baanbrekende kunstenaar, een symbool van hedendaags feminisme en een mens gekweld door pijn en liefde.

poster Frida - Viva La Vida (Giovanni Troilo, IT 2019)

'Ik verloor drie kinderen en een heleboel andere dingen die mijn vreselijke leven konden hebben verlicht. Mijn schilderijen namen de plaats in van dit alles.” Met dit citaat van Kahlo begint de documentaire Frida. Viva la vida, een reis door het leven van de Mexicaanse kunstenares Frida Kahlo (1907-1954). Het idee dat lijden de wortel is van de creatieve geest, gaat ver terug. Opvallend is juist de energie en vitaliteit die vrijkomen uit haar schilderijen, zelfs als ze pijn uitbeelden.

"Een kunstenaar, een icoon, een vrouw, een heilige, een martelaar. Frida is een symbool geworden, een ideaal. Maar er is veel meer te vertellen", vertelt actrice Asia Argento, die ons door de film gidst. De reis voert naar het hart van Kahlo's Mexicaanse thuisland, via interviews, documenten uit die tijd, reconstructies en werken van de kunstenaar zelf, waaronder haar beroemdste zelfportretten: die met Diego Rivera uit 1931, The Two Fridas uit 1939, The Broken Column uit 1944 en The Wounded Deer uit 1946.

Koffers

Hilda Trujillo Soto, die het Frida Kahlo Museum leidt in Mexico-Stad, mocht koffers die 50 jaar lang verzegeld waren, opnieuw openen. Dit veranderde de kijk op Frida en bracht nuances aan die tot dan toe ontbraken in de publicaties over de kunstenaar. Zo komen stukjes van de puzzel samen via een uitbundige montage en kleurrijke popart-stijl. Brieven en dagboeken laten twee verschillende vrouwen zien: Frida als icoon van het hedendaags feminisme en Frida de vrije, onafhankelijke kunstenaar.

Voorfilm

Voorafgaand aan Frida. Viva la vida vertonen we de korte film Metamorfoza van regisseur Martha Colburn uit 2013. De film duurt 6' 30" en is een stop-frame animatie vol poppen, decors en found footage. De beelden worden begeleid door de compositie van Juan Felipe Waller.

Details

Persons under 9 years must be accompanied by an adultScenes from this movie may cause fear

Regisseur

Giovanni Troilo

Productiejaar

2019

Productieland(en)

IT

Originele titel

Frida - Viva la vida

Lengte

98 min.

Taal

Spaans, Engels

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still Frida - Viva La Vida (Giovanni Troilo, IT 2019)
still Frida - Viva La Vida (Giovanni Troilo, IT 2019)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op