Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Gun Crazy (Joseph H. Lewis, US 1950)

Gun Crazy

Joseph Lewis / US, 1949 / 87 min.

Samen het slechte pad op, met een paar rokende revolvers in de hand? Geen slecht idee vindt het duo Bart Tare en Annie Laurie Starr. Film noir-voorganger van Bonnie and Clyde vermengt misdaad met amour fou, american style.

poster Gun Crazy (Joseph H. Lewis, US 1950)

Hij is gek op wapens, zij is gek op wapens. Hij is een jeugddelinquent en net ontslagen uit het leger, zij bevindt zich al langer professioneel op het slechte pad. Wat hen bindt is seks en revolvers, revolvers en seks.

Bart Tarr en Annie Laurie Starr proberen zich schietend en banken berovend een beter leven te verschaffen, maar betalen een hoge prijs, zoals Joseph H. Lewis (regie) en Dalton Trumbo (scenario) laten zien.

Lewis en Trumbo (de laatste onder pseudoniem, want op Hollywoods zwarte lijst geplaats wegens linkse sympathieën) baseerden zich op het in de pers breed uitgemeten verhaal van een liefdeskoppel dat banken overvallend door de VS trok.

Trumbo legde veel nadruk op de rol van Starr (Peggy Cummins) als iconische femme fatale en ‘dangerous dame’, gehuld in losjes vastgesnoerde trenchcoat en uitdagende baret. Starr lijkt zich – film noir-waardig – niet te bekommeren om moraal, eerlijkheid of ‘passend’ vrouwelijk gedrag. Haar motto? "I want some action. I want to do a little living."

Gun Crazy was een kleine, onafhankelijke productie, maar werd uitgebracht door United Artists en kreeg daardoor grotere bekendheid. Een technisch hoogstandje is de in een lange, ononderbroken take gefilmde bankoverval in Californië. De film was van grote invloed op het latere Bonnie and Clyde (Arthur Penn, 1967), met Warren Beatty en Faye Dunaway.

Double bill: Leave Her to Heaven + Gun Crazy

Een dangerous dames double feature, met twee van de meest fatale vrouwen uit de film noir geschiedenis. Op 10 juli worden beide films ingeleid door Hedwig van Driel (Schokkend Nieuws). In de pauze is het mogelijk te dineren in Eye Bar Restaurant (reserveer vooraf).

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Joseph Lewis

Productiejaar

1949

Productieland(en)

US

Originele titel

Gun Crazy

Lengte

87 min.

Taal

English

Drager

DCP

Onderdeel van

Film Noir

Regenachtige straten, kringelende sigarettenrook en mannen met een duister verleden. Het onontkoombare noodlot en de femme fatale, sluw en seksueel onafhankelijk: Eye presenteert deze zomer een uitgebreid programma rond de klassieke film noir, met meesterwerken als The Third Man en In a Lonely Place, met Humphrey Bogart. Met vintage 35mm-prints en fonkelnieuwe restauraties.

Lees meer
campagnebeeld Film Noir – The Dark Side of Hollywood
still Gun Crazy (Joseph H. Lewis, US 1950)
still Gun Crazy (Joseph H. Lewis, US 1950)

Achteraf nog samen iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Steun Eye. Word lid van de Eye Society.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op