Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Eye on Sound: Herr Tartüff (soundwave)

Herr Tartüff

Friedrich Wilhelm Murnau / DEUZE, 1925 / 65 min.

Om zijn rijke grootvader te waarschuwen voor diens boosaardige huishoudster, zet een jonge man een filmvertoning op poten van Molières bedriegerskomedie Tartuffe. Met deze film-in-film kende regisseur Friedrich Wilhelm Murnau de nog jonge filmkunst een opvallende rol toe: zij houdt de toeschouwers een spiegel voor. Olga Pashchenko staat garant voor een gloedvolle pianobegeleiding, zoals ze die vorig seizoen verzorgde bij Der Golem, wie er in die Welt kam.

Poster herr tartuff 2

De film-in-film is Molières beroemde 17e-eeuwse komedie over de ontmaskering van de nepgoeroe Tartuffe. Die verfilmde Murnau in de stijl van die tijd, met klassieke kostuums en spel. De titelrol was voor de latere Oscarwinnaar Emil Jannings.

Voor de raamvertelling, die zich afspeelt in de twintigste eeuw, experimenteerde de cineast volop met moderne technieken, zoals subjectieve camerastandpunten en close-ups. Oude-muziekspecialist Jed Wentz stelde er speciaal een nieuwe score voor samen en putte uit pianowerken van onder anderen Chopin, Tsjaikovski en Saint-Saëns.

Met muziek van Cécile Chaminade, Frédéric Chopin, Charles Gounod, Edvard Grieg, Charles Koechlin, Franz Liszt, Felix Mendelssohn Bartholdy, Amilcare Ponchielli, Maurice Ravel, Camille Saint-Saëns, Franz Schubert en Pjotr Tsjaikovski, samengesteld door Jed Wentz

Uitvoerenden: Olga Pashchenko (piano) en Jed Wentz (geluidseffecten)

Met Engelse tussentitels

Koop je kaartje bij het Muziekgebouw

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Friedrich Wilhelm Murnau

Productiejaar

1925

Productieland(en)

DEUZE

Originele titel

Herr Tartüff

Lengte

65 min.

Onderdeel van

Eye on Sound

Met Eye on Sound focust Eye op de bijzondere relatie beeld en geluid. Verwacht live muziek bij stille films, live optredens van bandjes van nu bij klassiekers van toen, splinternieuwe scores bij films uit de veelzijdige Eye-collectie en bijzondere aandacht voor de vaak veronachtzaamde kunst van het sounddesign.

Lees meer
Eye on Sound: live muziek in Eye's arena (soundwave)
still Herr Tartüff
Olga Pashchenko (© Melle Meivogel)

Support Eye en zie meer. Word member van de Eye Society.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op