Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still History of a Tree

History of a Tree & Vanuit de plant gezien

Cinema Ecologica

Het videocollectief Flatform tekent in beeld, geluid en muziek een portret van de oudste boom van Italië, die 900 jaarringen telt. Met een flitslezing van bioloog en essayist Arjen Mulder (‘Vanuit de plant gezien’). Giuseppe Doronzo blaast op de baritonsax en socioloog Ruben Jacobs gaat in gesprek met Arjen Mulder, Kristine Steenbergh en Christiaan Fruneaux. 

poster Cinema Ecologica
Bomen, planten, struiken: we staan er niet bij stil, maar zonder hen zou er ook geen menselijk leven mogelijk zijn. Een boom die daarvan kan getuigen is de negenhonderd jaar oude Valonia-eik bij het Italiaanse stadje Tricase, ook wel de Eik van de Honderd Ridders genaamd.

Het Italiaanse kunstcollectief Flatform vatte het plan op om de eik te portretteren in een collage (24’) van puur beeld, geluid en muziek. Waarbij de boom, een niet-menselijk wezen, als ooggetuige optreedt van bijna duizend jaar geschiedenis, met al het menselijk theater dat daarbij hoort, in alle talen.

Met een flitslezing van bioloog en essayist Arjen Mulder, auteur van het veelgeprezen ‘Vanuit de plant gezien’, over wat wij kunnen leren van planten.

Futuristisch

Ook Giuseppe Doronzo (AVA Trio) komt naar Eye, voor een live optreden op de baritonsax. En futuroloog Christaan Fruneaux (Studio Monnik) vertelt over zijn samenwerking met de graphic novel-schrijver Jan Cleijne over hun futuristische verbeelding van een ecologisch duurzaam Amsterdam. Kristine Steenbergh, lid van de Jonge Akademie en mede-oprichter van de Environmental Humanities Center aan de VU, vertelt over het belang om ook vanuit de geesteswetenschappen naar de ecologie te kijken.

Mulder, Steenbergh en Fruneaux gaan in gesprek met socioloog en schrijver Ruben Jacobs over de noodzaak om de mens niet langer tegenover de natuur te stellen.

Dit is onderdeel van

Details

Productiejaar

2021

Lengte

91 min.

Voertaal

Nederlands

Productieland(en)

NL

Onderdeel van

Cinema Ecologica

Veel is onzeker in het leven, behalve één ding: de klimaatcrisis. Hoe filmregisseurs de verhouding tussen de mens en planeet Aarde hebben verbeeld, zie je bij Cinema Ecologica: van nagelbijtende rampenfilm tot kunstzinnige meditatie, van romantische natuurervaring tot verbijsterende sciencefiction.

Lees meer
campagnebeeld Cinema Ecologica

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op