Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Howards End (James Ivory, GB 1991)

Howards End

James Ivory / GB, 1991 / 142 min.

Anthony Hopkins, Helena Bonham Carter, Emma Thompson en Vanessa Redgrave schitteren in dit fraai vormgegeven kostuumdrama vol liefdesverwikkelingen en onderhuidse klassenconflicten aan de vooravond van WOI.

Howards end 22091456 ps 1 s high

Howards End toucheerde maar liefst negen Oscarnominaties en verzilverde er drie, waaronder die voor Beste Actrice. In deze verfilming van E. M. Forsters gelijknamige roman speelt Emma Thompson Margaret Schlegel, een vrouw uit de middenklasse die trouwt met de in zijn gevoelsleven nogal geremde weduwnaar Henry (Anthony Hopkins), een meer dan bemiddelde zakenman. Henry is terribly old fashioned, Margaret een moderne vrouw die voor haar gevoelens uitkomt, ook al is haar huwelijk een nogal bizar verstandsarrangement.

Wat volgt is een beklemmende vertelling over rivaliserende families, liefdesverwikkelingen, het behoud van een landgoed – Margaret erft Howards End na het overlijden van Henry’s eerste vrouw – en klassentegenstellingen in het Edwardiaanse tijdperk.

Howards End is een stijlvol, scherp portret van het Engeland rond 1910, een strenge standenmaatschappij waar de sociale afkomst de koers van levens bepaalt. De film werd genomineerd voor negen Oscars, waarvan er drie werden verzilverd (beste art-direction, beste vrouwelijke hoofdrol en beste niet-originele scenario).

Emma Thompson won ook een Golden Globe voor haar vertolking van de rol van Margaret Schlegel, Helena Bonham Carter kreeg een BAFTA Award (beste vrouwelijke bijrol). De digitale 4K-restauratie ging destijds in het Cannes Classics-programma van het Cannes-filmfestival in première.

“…niets aan kracht en pracht verloren…elegante, prachtig vertolkte verfilming…gerijpt en gedetailleerd inkijkje…veel-lagige karakters, een acteursensemble om je vingers bij af te likken… (***** Trouw)

“…schittert in gerestaureerde vorm…fraai acteerwerk, prachtig camerawerk en een rijke aankleding. Een staaltje klassiek filmmaken dat je nog zelden ziet. (**** NRC Handelsblad)

Dit is onderdeel van

Details

Persons under 6 years must be accompanied by an adultThis movie contains scenes of violence

Regisseur

James Ivory

Productiejaar

1991

Productieland(en)

GB

Originele titel

Howards End

Lengte

142 min.

Taal

Engels

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Onderdeel van

Eye Classics

Klassiekers te over in de Eye-collectie. En we vertonen ze regelmatig, in allerlei programma’s. Met de nieuwe serie Eye Classics haalt Eye de filmgeschiedenis nog dichterbij. Wekelijks draaien we drie klassiekers uit de collectie onder één herkenbare noemer: Eye Classics.

Lees meer
campagnebeeld Eye Classics
still Howards End (James Ivory, GB 1991)
still Howards End (James Ivory, GB 1991)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op