Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Jia Zhang-ke, Close-Up (2021); © Studio Hans Wilschut

Jia Zhang-ke “Social observations”

Vive le cinéma!

Filmjournalist Dana Linssen maakt samen met Anne Sytske Keijser, tolk en docent aan het Leiden University Institute for Area Studies (LIAS), een wandeltocht door het werk van Jia Zhang-ke en bespreken aan de hand van fragmenten zijn specifieke vorm van sociale observaties. Na het gesprek vertoning van Unknown Pleasures. 

poster Vive le cinéma! Tentoonstelling + film, talks & events

In het werk van Jia Zhang-ke (Platform, Still Life, Ash is Purest White) is de blik voortdurend op het veranderende China gericht. Zorgvuldig observeert en registreert hij de wisselwerking tussen maatschappelijke en persoonlijke veranderingen.

In Unknown Pleasures slijten de twintigers Xiao Ji en Bin Bin hun dagen in ledigheid totdat Xiao Ji verliefd wordt op nachtclubdanseres Qiao Qiao, en Bin Bin zich aanmeldt bij het leger. Qiao Qiao blijkt een gevaarlijk gangstervriendje te hebben en Bin Bins medische keuring brengt aan het licht dat hij met hepatitis is besmet. Gedesillusioneerd besluiten de jongens een bank te beroven.

Jia schetst de lotgevallen van een verloren generatie twintigers in het moderne China, waar mode en trends uit het Westen hun intrede doen. Terwijl de waarden van de oude communistische maatschappij afbrokkelen, staan de nieuwe rijken op. De twintigers vallen echter tussen wal en schip.

De Chinese filmtitel Ren xiao yao (‘vrij van alle beperkingen’) is ook de titel van een populaire Chinese song uit 2001. Het liedje figureert prominent in de film, waarin ook disconummers, traditionele songs en karaoke-optredens te horen zijn.

Programma

  • Talk door Jan Pieter Ekker en Dana Linssen met Anne Sytske Keijser (50')

  • Filmvertoning: Unknown Pleasures (Jia Zhang-ke, CN/JP/KR/FR 2002, 113')

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Jia Zhang-ke

Productiejaar

2021

Lengte

164 min.

Voertaal

Nederlands

Moderator

Jan Pieter Ekker & Dana Linssen

Taal

Mandarijn, Engels

Ondertiteling

Nederlands

Drager

35mm

Onderdeel van

Vive le cinéma! Art & Film

Ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van het filmmuseum en de vijftigste editie van het International Film Festival Rotterdam (IFFR) hebben Eye en het IFFR vijf belangrijke filmregisseurs uit vijf verschillende werelddelen benaderd. Hiermee vieren Eye en IFFR de grenzeloze kracht en diversiteit die zo essentieel is voor hun programmering.

Lees meer
campagnebeeld Vive le cinéma!, werk van Leopold Emmen
Still Unknown Pleasures
Still Unknown Pleasures

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Support Eye en zie meer. Word member van de Eye Society.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op