Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still La Niña Santa (Lucrecia Martel, 2004)

La niña santa

Lucrecia Martel / NL, AR, ES, IT, 2004 / 106 min.

Er zijn van die weerspannige meesterwerken die eigenlijk meerdere keren gezien moeten worden. Zo ook Martels tweede speelfilm, opnieuw gesitueerd in het provinciestadje Salta. Hier vinden onnadrukkelijk komische en onverklaarbare gebeurtenissen plaats.

Poster La nina santa

In Salta woont het tienermeisje Amalia, gespeeld door een mysterieus blozende Alché, wier keurig katholieke opvoeding en opleiding op een of ander manier samen zal moeten gaan met haar ontwakende seksualiteit. Haar beste vriendin Josefina heeft dezelfde verlangens waar alleen op fluisterende wijze over gesproken kan worden. Amalia's moeder Helena is eigenaresse van een klassiek, enigszins vervallen hotel waar een artsencongres plaatsvindt.

Helena heeft een oogje op de onooglijke veertiger Dokter Jano, maar die heeft al een onstuitbare reeks gebeurtenissen in gang gezet door op straat stiekem tegen een tienermeisje - Amalia - aan te gaan staan rijden. Amalia reageert anders dan verwacht en meent als roeping te hebben Dr. Jano's ziel te redden.

verrukte verwarring

Ondertussen moeten we wel opletten. Zoals Martel de personages vaak maar deels in het kader laat zien, zo worden ook niet alle details over de onderlinge verhoudingen direct duidelijk. Soms vinden onnadrukkelijk komische, onverklaarbare, of lange tijd onverklaarde gebeurtenissen plaats. Het 'hoofdverhaal' lijkt op een tragische ontknoping uit te lopen, maar ook het einde is verrassend, en laat de kijker achter in verrukte dan wel ontdane verwarring over de aard van de emoties - net als de personages zelf. (IFFR)

Dit is onderdeel van

Details

Persons under 16 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Lucrecia Martel

Productiejaar

2004

Productieland(en)

NL, AR, ES, IT

Originele titel

La niña santa

Lengte

106 min.

Taal

Spanish

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

Vive le cinéma! Art & Film

Ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van het filmmuseum en de vijftigste editie van het International Film Festival Rotterdam (IFFR) hebben Eye en het IFFR vijf belangrijke filmregisseurs uit vijf verschillende werelddelen benaderd. Hiermee vieren Eye en IFFR de grenzeloze kracht en diversiteit die zo essentieel is voor hun programmering.

Lees meer
campagnebeeld Vive le cinéma!, werk van Leopold Emmen
still La Niña Santa (Lucrecia Martel, 2004)
still La Niña Santa (Lucrecia Martel, 2004)

Achteraf nog samen iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye bar-restaurant.
Steun Eye. Word lid van de Eye Society.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op