Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Leave Her to Heaven (John M Stahl, US 1946)

Leave Her to Heaven

John Stahl / US, 1945 / 111 min.

De eerste film noir in kleur. Martin Scorsese ijverde voor restauratie van deze in Technicolor opgenomen film noir over het tragische verloop van een liefde tussen een jonge schrijver en een ijskoude femme fatale. Het camerawerk werd beloond met een Oscar.

poster Leave Her to Heaven (John M Stahl, US 1946)

Als de jonge auteur Richard Harland een vrouw ontmoet in een trein lijkt een relatie onvermijdelijk. Uiteindelijk neemt niet romantiek maar tragedie de overhand in deze fatalistische liefdesfilm over jaloezie.

De in Technicolor opgenomen film noir was bij uitbreng in 1946 een hit maar raakte daarna in vergetelheid. De moord op de rivier, met een hoofdrol voor ijskoude femme fatale Gene Tierney, is een van de meest verontrustende scènes uit de naoorlogse Amerikaanse filmgeschiedenis. Martin Scorsese noemde het hyperrealistische kleurenpalet van de film een inspiratiebron voor New York, New York en The Aviator. Gene Tierney is ook te zien in Otto Premingers Laura, eveneens te zien in dit programma.

John Stahl

John Stahl (1886-1950) draaide Leave Her to Heaven in de herfst van zijn carrière, maar het werd een van zijn meest succesvolle films. In de jaren dertig maakte hij vooral melodrama voor een vrouwelijk publiek, waaronder Imitation of Life en Magnificent Obssessions, in de jaren vijftig opnieuw verfilmd door Douglas Sirk.

Gerestaureerd door Academy Film Archive en Twentieth Century Fox, gefinancierd door The Film Foundation. Vertoning op 35mm!

Double bill: Leave Her to Heaven + Gun Crazy

Een dangerous dames double feature, met twee van de meest fatale vrouwen uit de film noir geschiedenis. Op 10 juli worden beide films ingeleid door Hedwig van Driel (Schokkend Nieuws). In de pauze is het mogelijk te dineren in Eye Bar Restaurant (reserveer vooraf).

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

John Stahl

Productiejaar

1945

Productieland(en)

US

Originele titel

Leave Her to Heaven

Lengte

111 min.

Taal

English

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

Film Noir

Regenachtige straten, kringelende sigarettenrook en mannen met een duister verleden. Het onontkoombare noodlot en de femme fatale, sluw en seksueel onafhankelijk: Eye presenteert deze zomer een uitgebreid programma rond de klassieke film noir, met meesterwerken als The Third Man en In a Lonely Place, met Humphrey Bogart. Met vintage 35mm-prints en fonkelnieuwe restauraties.

Lees meer
campagnebeeld Film Noir – The Dark Side of Hollywood
still Leave Her to Heaven (John M Stahl, US 1946)
still Leave Her to Heaven (John M Stahl, US 1946)

Achteraf nog samen iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Steun Eye. Word lid van de Eye Society.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op