Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Lucrecia Martel, The Passage (2021); © Studio Hans Wilschut

Lucrecia Martel “The space between sound and image”

Vive le cinéma!

Dana Linssen, Jan Pieter Ekker en Patricia Pisters bespreken deze avond het werk van Lucrecia Martel aan de hand van fragmenten. Met na afloop de vertoning van haar broeierige film La ciénaga.

poster Vive le cinéma! Tentoonstelling + film, talks & events

Geluid is voor Lucrecia Martel vaak het startpunt van een film. Via haar sound designs creëert ze de ruimtes waarin La ciénaga, La mujer sin cabeza en recentelijk Zama zich afspelen. Op de koloniale thema’s van die laatste film borduurt ze voor in haar installatie in Vive le cinéma!. Tijdens dit gesprek komen die historische, politieke en emotionele ruimtes tussen beeld en geluid aan de orde.

Na afloop is er een vertoning van La ciénaga. In die fimis een losbandige familie in het kleine Argentijnse provinciestadje Salta in Argentinië voor Martel de perfecte kapstok voor een broeierige film over klassenverschillen, natuur, seksualiteit, politieke onrust en sociale stagnatie.

La ciénaga ('Het moeras') draait om de aftakeling van een welgestelde familie die tijdens een hete zomer samenkomt op hun verwaarloosde plantage. Mecha, de matriarch, haar vier kinderen en een sukkelige echtgenoot brengen hun tijd door met het drinken van goedkope rode wijn rond een rottend zwembad.

Het moeras uit de titel verklapt al dat er onder het stilstaande oppervlak allerlei dingen borrelen, seksuele verlangens voorop. Martel voegt daar nog de bovennatuurlijke verhalen van Horacio Quiroga aan toe, boordevol onheilspellende voorgevoelens, terwijl de film langzaam naar zijn tragische climax toewerkt.

Dit is onderdeel van

Bijzondere vertoningen

Details

Persons under 16 years must be accompanied by an adult

Productiejaar

2021

Lengte

164 min.

Moderator

Jan Pieter Ekker & Dana Linssen

Productieland(en)

NL

Onderdeel van

Vive le cinéma! Art & Film

Ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van het filmmuseum en de vijftigste editie van het International Film Festival Rotterdam (IFFR) hebben Eye en het IFFR vijf belangrijke filmregisseurs uit vijf verschillende werelddelen benaderd. Hiermee vieren Eye en IFFR de grenzeloze kracht en diversiteit die zo essentieel is voor hun programmering.

Lees meer
campagnebeeld Vive le cinéma!, werk van Leopold Emmen
still La ciénaga (Lucrecia Martel, AR/JP/ES/FR 2001)
still Zama (Lucrecia Martel, AR/ES/FR/NL 2017)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op