Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Tjoet nja dhien 17 Indonesie 1988 Eros Djarot

Masterclass - Global Audiovisual Archiving: North-South Exchange in Knowledge and Practices

In de masterclass ‘Global Audiovisual Archiving: North-South Exchange in Knowledge and Practices’ blikken internationale experts vooruit op het thema van de volgende 7e Eye International Conference over audiovisuele archivering wereldwijd (2022).

Still from Once Upon a Time Cinema Mohsen Makhmalbaf Iran 1989
Audiovisuele archieven zijn onschatbare bronnen van beelden uit ons verleden, heden en onze toekomst in wording. Filmerfgoed lijkt steeds toegankelijker te worden in onze huidige hypervisuele wereld, en circuleert steeds vaker op grote en kleine schermen. Een hindernis is echter de manier waarop wereldwijd filmerfgoed de politieke en geografische grenzen oversteekt. Hoe bereikt filmerfgoed uit de Global South de Global North en vice versa? Welke rol spelen archieven in deze uitwisseling? Hoe kunnen verschillende archiefpraktijken samen een evenwichtiger, duurzamer en diverser beeld van ons wereldfilmerfgoed verschaffen?

Deze masterclass in de vorm van een rondetafeldiscussie brengt experts uit verschillende delen van de wereld samen om deze kwesties te bespreken en een inclusiever beeld te schetsen van het wereldwijde audiovisuele archieflandschap.

Rondetafelgesprek geleid door Maral Mohsenin (Cinémathèque suisse, Universiteit van Lausanne/Universiteit van Amsterdam). Met Juana Suárez (New York University), Aboubakar Sanogo (University of Carleton), Karen Chan (Asian Film Archive) en Giovanna Fossati (Eye/Universiteit van Amsterdam).

Tjoet nja’ Dhien

Als onderdeel van deze masterclass presenteert Eye de restauratie van de Indonesische film Tjoet nja' Dhien (1988) op de Eye Film Player.

Tjoet nja' Dhien is een epische antikoloniale film over de oorlog in Atjeh, de lange en bloedige strijd tegen de koloniale Nederlandse overheersing in het sultanaat Atjeh. Deze esthetische film verbeeldt het unieke karakter van de vrouwelijke guerrillastrijder Tjoet nja' Dhien. Wanneer haar man en rebellenleider Teuku Umar sterft tijdens een hinderlaag, besluit Dhien het zelf op te nemen tegen het Nederlandse koloniale leger en stelt ze de talrijke guerrillastrijders van Atjeh onder haar leiding.

De film, vaak geroemd om haar intieme belichting, beslaat de periode van 1876 tot 1906. Toen de Nederlanders het sultanaat Atjeh in 1871 onder koloniaal bestuur stelden, betekende dat het einde aan de onafhankelijkheid van deze noordelijke provincie in Sumatra. De bevolking van Atjeh, bekend om hun moedige karakters, verzetten zich hevig, wat leidde tot een bloedige oorlog die decennialang aanhield. Teuku Umar, een van de belangrijkste verzetsleiders, trouwde in 1880 met Tjoet nja’ Dhien, die ook deel uitmaakte van de verzetsbeweging. Toen Umar stierf, wierp ze zich op als de nieuwe, charismatische en onverschrokken leider, een rol die ze jarenlang behield. Later, toen haar vele daden een legendarische status aannamen, werd Dhien in 1964 uitgeroepen tot nationale heldin.

Restauratie

Op 20 mei 2021 ging de gerestaureerde versie van deze indrukwekkende film in première in Jakarta. De restauratie van de film werd in 2017 en 2018 uitgevoerd door Eye Filmmuseum en ID FilmCentre, in nauwe samenwerking met regisseur Eros Djarot en producent Alwin Abdullah.

Details

Onderdeel van

Eye International Conference 2021

Eye presenteert twee online masterclasses die vooruit- en terugblikken op de vorige en komende editie van de Eye International Conference, die in 2021 vanwege Covid-19 niet kon doorgaan.

Lees meer
Polar Bear Hunting 2
41233 07 Gekleurde kijkjes uit de geheele wereld 1913 1923 France
41233 03 Gekleurde kijkjes uit de geheele wereld 1913 1923 France

Support Eye en zie meer. Word member van de Eye Society.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op