Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Mythical Cinemas: Tuschinski's Dream

Mythical Cinemas: Tuschinski's Dream

Jérôme Diamant-Berger / FR, NL, 2017 / 52 min.

Deze documentairereeks neemt je mee op een reis naar mythische bioscopen over de hele wereld. Elke bioscoop heeft een onuitwisbare stempel gedrukt op de geschiedenis van het land en de cinema. In deze aflevering vertelt Max von Sydow het verhaal van het Tuschinski Theater in Amsterdam. 

poster Mythical Cinemas
Na 50 jaar ballingschap keert een oude man terug naar de bioscoop van zijn jeugd: het Tuschinski Theater in Amsterdam. De beroemde bioscoop is de droom van Abraham Tuschinski, die zijn sjtetl in Polen verlaat en zich in Rotterdam vestigt, waar hij een kantine begint om Joodse immigranten te verwelkomen.

Vervolgens opent hij drie kleine bioscoopzalen die al snel een succes worden. Dan besluit hij nog hoger te mikken: het bouwen van een kathedraalachtige bioscoopzaal. Het Tuschinski Theater opende de deuren in oktober 1920 waarna velen bezoekers het art-deco-paleis weten te vinden.

Ondanks de steeds groter wordende onverdraagzaamheid in Nederland in de twintig jaren hierna, blijft Abraham Tuschinski in zijn droom geloven, ook al wordt hij geplaagd door financiële moeilijkheden. Als de nazi's Nederland binnenvallen, de deportatie van Joden begint en hun eigendommen worden geplunderd, verandert de droom van Tuschinski in een nachtmerrie.

Details

Persons under 12 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Jérôme Diamant-Berger

Productiejaar

2017

Productieland(en)

FR, NL

Originele titel

Cinémas Mythiques: Rêve au Tuschinski

Lengte

52 min.

Taal

Frans

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op