Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Odds Against Tomorrow (Robert Wise, US 1959)

Odds Against Tomorrow

Robert Wise / US, 1959 / 100 min.

Thrillers over de voorbereidingen van een bankoverval zijn er meer gemaakt. Maar Odds Against Tomorrow gaat óók over racisme. Niet als subplot, maar als integraal onderdeel van het scenario. Deze grensverleggende film noir werd geproduceerd door HarBel, de productiemaatschappij van hoofdrolspeler Harry Belafonte.

poster Odds Against Tomorrow (Robert Wise, US 1959)

Voor wie regisseur Robert Wise kent van zijn uitbundige muzikale spektakels West Side Story en The Sound of Music, zal deze film noir ongetwijfeld als een verrassing komen. Drie Newyorkers beramen een bankoverval in een provincieplaats. Van begin af aan vliegen twee van hen, een racistische misfit (Robert Ryan) en een zwarte muzikant met gokschulden (Harry Belafonte), elkaar in de haren. Dat voorspelt weinig goeds voor de afloop.

Veel van Odds Against Tomorrow werd op locatie gedraaid, wat de film een ongepolijste, realistische atmosfeer meegeeft die vooruit lijkt te lopen op het vroege werk van independents als John Cassavetes. De score van jazzgrootheid John Lewis breekt met de klassieke orkestrale Hollywoodtraditie. Maar het opvallendst is de vanzelfsprekende wijze waarop racisme thematisch met de thrillerplot is verweven.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Robert Wise

Productiejaar

1959

Productieland(en)

US

Originele titel

Odds Against Tomorrow

Lengte

100 min.

Taal

English

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

Film Noir

Regenachtige straten, kringelende sigarettenrook en mannen met een duister verleden. Het onontkoombare noodlot en de femme fatale, sluw en seksueel onafhankelijk: Eye presenteert deze zomer een uitgebreid programma rond de klassieke film noir, met meesterwerken als The Third Man en In a Lonely Place, met Humphrey Bogart. Met vintage 35mm-prints en fonkelnieuwe restauraties.

Lees meer
campagnebeeld Film Noir – The Dark Side of Hollywood
still Odds Against Tomorrow (Robert Wise, US 1959)
still Odds Against Tomorrow (Robert Wise, US 1959)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Steun Eye. Word lid van de Eye Society.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op