Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
campagnebeeld Cinema Ecologica

Onder NAP - met de Ambassade van de Noordzee

Cinema Ecologica

Het overstroomde eiland Funafuti, een flitslezing over vismensen in de populaire cultuur in de Oudheid, rampen in Nederland, live muziek en een rondetafelgesprek over de toekomst van de Noordzee: zou die een eigen rechtspersoon kunnen worden? Met zeewierpak.

poster Cinema Ecologica: Onder NAP - met de Ambassade van de Noordzee

Met blockbuster sciencefictionfilms en vismensen peilen we de breed gedeelde angsten en verlangens in de verhouding tussen mens en vis, zoals die in de populaire cultuur naar voren komt. Gaan mens en vis versmelten tot nieuwe wezens? Met live muziek van Oscar Jan Hoogland, Harpo 't Hart en pianiste Keiko Shichijo.

Programma

  • Een flitslezing van classica Emilie van Opstall over vismensen in populaire cultuur in de Oudheid: Atlantis, Sirenen, splijtende zeeën.

  • Een compilatie van confrontaties met echte rampen en bijna-rampen in Nederland en hoe we ons met techniek proberen te verdedigen. Vol met materiaal uit de Eye-collectie over de watersnoodramp, de bouw van de Afsluitdijk, de Wieringermeerdijk en de overstroming van 1916/1926. Met live muziek.

  • Rondetafelgesprek over de toekomst van de Noordzee: zou die een eigen rechtspersoon kunnen worden? Kunnen juristen, kunstenaars en musici spreken namens de Noordzee en haar verdedigen? Moderator: Ruben Jacobs (socioloog, auteur Artonauten en De Groene Eeuw). Aan tafel: Harpo 't Hart, Darko Lagunas, Theun Karelse en Laura Burgers.

  • That Which Is to Come Is Just a Promise (Flatform). Op het eiland Funafuti, in de archipel van Tuvalu, wisselen droogte en overstromingen elkaar af in een ononderbroken ritme. De flux wordt weerspiegeld in de handelingen van de bewoners, die inmiddels vertrouwd lijken met de uitersten van het eiland. Funafuti is sinds enkele jaren het toneel van een uniek fenomeen. Door de onnatuurlijke opwarming van de zee sijpelt zout water de ondergrond in, borrelt omhoog door het poreuze landschap en veroorzaakt overstromingen die de toekomst van het leven op dit eiland in gevaar brengen.

Dit is onderdeel van

Details

Productiejaar

2021

Lengte

103 min.

Voertaal

Nederlands

Productieland(en)

NL

Onderdeel van

Cinema Ecologica

Veel is onzeker in het leven, behalve één ding: de klimaatcrisis. Hoe filmregisseurs de verhouding tussen de mens en planeet Aarde hebben verbeeld, zie je bij Cinema Ecologica: van nagelbijtende rampenfilm tot kunstzinnige meditatie, van romantische natuurervaring tot verbijsterende sciencefiction.

Lees meer
campagnebeeld Cinema Ecologica

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op