Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Pepe le moko (Julien Duvivier, FR 1937)

Pepe le Moko

Jean Duvivier / FR, 1937 / 95 min.

In de jaren dertig verwerkten Franse regisseurs elementen uit het Duits expressionisme tot een eigen stijl die bekend werd als poëtisch realisme. Met zijn exotische locaties, contrastrijke camerawerk en gedoemde hoofdpersoon is Pépé le Moko de bekendste vertegenwoordiger van de stroming. Film noir avant la lettre.

poster Pepe le moko (Julien Duvivier, FR 1937)

Op de vlucht voor de Franse politie is crimineel Pépé le Moko (Jean Gabin) ondergedoken in de kasbah van Algiers. Een politie-inspecteur besluit Pépé uit zijn schuilplaats te lokken door gebruik te maken van diens zwakke plek, de mooie Gaby.

Met zijn expressieve gebruik van licht en donker en fatalistische ondertoon kan Pépé le Moko als een voorloper van film noir worden beschouwd. Schrijver Graham Greene roemde de film, die hem mede zou inspireren tot het schrijven van het scenario van Orson Welles' The Third Man.

Ook een andere klassieker, Casablanca, is schatplichtig aan de film. In 1948 volgde een officiële Amerikaanse remake, Algiers, een melodramatische en ietwat gekuiste versie van Julien Duviviers onovertroffen origineel.

Double bill: M + Pépé le Moko

Benieuwd naar de Europese roots van film noir? Op 7 juli worden de Duitse klassieker M - eine Stadt sucht einen Morder en Pépé le Moko ingeleid door Leo van Hee (programmeur Eye).

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Jean Duvivier

Productiejaar

1937

Productieland(en)

FR

Originele titel

Pepe le Moko

Lengte

95 min.

Taal

French

Ondertiteling

ENG

Drager

35mm

Onderdeel van

Film Noir

Regenachtige straten, kringelende sigarettenrook en mannen met een duister verleden. Het onontkoombare noodlot en de femme fatale, sluw en seksueel onafhankelijk: Eye presenteert deze zomer een uitgebreid programma rond de klassieke film noir, met meesterwerken als The Third Man en In a Lonely Place, met Humphrey Bogart. Met vintage 35mm-prints en fonkelnieuwe restauraties.

Lees meer
campagnebeeld Film Noir – The Dark Side of Hollywood
still Pepe le moko (Julien Duvivier, FR 1937)
still Pepe le moko (Julien Duvivier, FR 1937)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Steun Eye. Word lid van de Eye Society.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op