Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Persona (Ingmar Bergman, SE 1966)

Persona

Ingmar Bergman / SE, 1966 / 85 min.

Raadselachtige Ingmar Bergman-klassieker met Liv Ullmann en Bibi Andersson als twee vrouwen die in een huisje aan de kust van identiteit wisselen. Bergmans film inspireerde Ivo van Hove tot een theaterstuk: zie de tentoonstelling All About Theatre About Film.

poster Persona (Ingmar Bergman, SE 1966)

Persona draait om een beroemde actrice die instort tijdens een voorstelling van Electra. Ze stopt abrupt met acteren en zelfs met spreken. De crisis blijkt wortels te hebben in haar schuldgevoel tegenover haar zoon: ze voelt zich niet in staat het moederschap met haar acteercarrière te combineren. Voor haar is het theater niet in staat het leven te vervangen.

Liv Ullmann speelt deze actrice die in een diepe crisis raakt, opgenomen wordt en niet meer spreekt. Bibi Andersson vertolkt de rol van haar verpleegster. Samen vertrekken ze naar een afgelegen huisje aan het water, waar ze elkaar steeds inniger leren kennen – tot in het extreme.

Ingmar Bergman schetst een psychologisch portret van deze twee vrouwen, die verwikkeld raken in een identiteitsverwisseling. Persona zou Bergmans succesvolste film worden en een van de eerste Bergman-films waarin expliciet vrouwelijke relaties en emoties aan de orde worden gesteld, wat Bergmans handelsmerk zou worden.

Controversieel

Door thema’s als abortus en homoseksualiteit was de film lange tijd controversieel. Persona is het onderwerp van bijzonder veel analyses en interpretaties van critici en academici – de film wordt de ‘Mount Everest van filmkritiek’ genoemd.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Ingmar Bergman

Productiejaar

1966

Productieland(en)

SE

Originele titel

Persona

Lengte

85 min.

Taal

Zweeds, Engels

Ondertiteling

ENG of NLD

Drager

35mm, DCP

Onderdeel van

All About Theatre About Film

Film en theater beïnvloeden elkaar doorlopend. Om die kruisbestuiving tussen de twee werelden te vieren, nodigde Eye toneelregisseur Ivo van Hove en scenograaf Jan Versweyveld uit om een tentoonstelling samen te stellen.

Lees meer
campagnebeeld (opgemaakt) All About Theatre About Film
still Persona (Ingmar Bergman, SE 1966)
still Persona (Ingmar Bergman, SE 1966)

Nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op