Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Still Post tenebras lux

Post Tenebras Lux

Carlos Reygadas / MX, FR, NL, DE, 2012 / 120 min.

Een jong well to do echtpaar met twee kinderen besluit te verhuizen naar een fraai huis in de Mexicaanse wildernis om van een meer natuurlijke manier van leven te genieten. Maar het nieuwe huis lijkt behekst. Prijs voor Beste Regie in Cannes.

Poster Post tenebras lux

In Post Tenebras Lux - naar een citaat uit het Boek Job ( ‘Na de duisternis het licht’) - schildert Reygadas een duister, expressionistisch portret van de nietigheid van de mens ten opzichte van de natuur. Tegen haar magische, overweldigende kracht kan hij nauwelijks iets in brengen.

Echtgenoot Juan lijkt niet echt op te fleuren van het leven in de buitenlucht van de Mexicaanse wildernis; hij is in de greep van onverklaarbare agressieaanvallen en zijn seksleven met Natalia kan hem nauwelijks bevredigen. Onontkoombaar drijft de jonge vader weg van zijn gezin, steeds vreemder wordt zijn gedrag.

Net zoals in Stellet Licht toont Reygadas zich in zijn vierde speelfilm een eigenzinnig auteur die weinig op heeft met de reguliere Hollywoodvertelling. Liever mikt hij op een intuïtieve filmervaring, waarbij het tonen van onopgesmukte levens in een naturalistische setting de voorkeur heeft.

Als voorbeelden voor zijn indringende regiestijl noemt Reygadas dan ook vaak Carl Theodor Dreyer (La passion de Jeanne d’Arc) en de Russische filmer-mysticus Andrei Takovski (De spiegel, Stalker).

Dit is onderdeel van

Details

Persons under 12 years must be accompanied by an adultThis movie contains scenes showing explicit sexThis movie contains foul language

Regisseur

Carlos Reygadas

Productiejaar

2012

Productieland(en)

MX, FR, NL, DE

Originele titel

Post Tenebras Lux

Lengte

120 min.

Taal

Spaans, Engels, Frans

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Onderdeel van

Vive le cinéma! Art & Film

Ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van het filmmuseum en de vijftigste editie van het International Film Festival Rotterdam (IFFR) hebben Eye en het IFFR vijf belangrijke filmregisseurs uit vijf verschillende werelddelen benaderd. Hiermee vieren Eye en IFFR de grenzeloze kracht en diversiteit die zo essentieel is voor hun programmering.

Lees meer
campagnebeeld Vive le cinéma!, werk van Leopold Emmen
Still Post tenebras lux 2
Still Post tenebras lux3

Achteraf nog samen iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye bar-restaurant.
Steun Eye. Word lid van de Eye Society.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op