Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Lacerate (Janis Rafa, NL/IT 2020)

Selected Artist's Moving Image

Selected Artist's Moving Image

Daar zijn ze weer, nieuwe films van Nederlandse kunstenaars en experimentele filmmakers. Deze keer over het vinden van je identiteit, hoe werkloze mensen van de toekomst naar betekenis zoeken en overblijfselen van het Derde Rijk in Wenen.

poster Eye on Art: Selected Artists Moving Image
Sinds jaar en dag behoren films gemaakt door kunstenaars en experimentele filmmakers tot het verzamelgebied van het filmmuseum. In de serie Eye on Art is regelmatig te zien welke nieuwe films aan de collectie zijn toegevoegd. De films worden door Eye gedistribueerd en zijn ook te zien op internationale festivals.

Deze maand werk van: Janis Rafa, RAAAF, Sohaib Bouaiss, Marta Hryniuk & Nick Thomas en Erika Roux & Anni Puolakka. De meeste makers zijn aanwezig voor een Q&A.

Programma

 • still A White Screen Is Visible (Sohaib Bouiass, 2020)

  A White Screen Is Visible (Sohaib Bouaiss, 2020, 8’)

  Hoe is het om in verschillende culturen op te groeien? Sohaib Bouaiss op zoek naar zijn identiteit, waarbij hij zich laat leiden door zijn ervaringen als slaapwandelaar in zijn kindertijd.

 • still Forces (Marta Hryniuk & Nick Thomas, 2020)

  Forces (Marta Hryniuk & Nick Thomas, 2020, 12’)

  De kunstenaars – partners – filmden elkaar in verschillende settings, op locaties waar zowel de stoffelijke als symbolische kracht van de natuur voelbaar is. Een meditatie over hoe tijd door te brengen, te delen en te verkwisten.

 • still Vanitas (Erika Roux & Anni Puolakka, 2021)

  Vanitas (Erika Roux & Anni Puolakka, 2021, 18’)

  Een blik op de toekomst: vier werkloze ‘personages’, waaronder een zanger, een gamer en zelfs een kantoorgebouw, nemen de wereld waar. Is alle menselijke activiteit ijdel – want vergankelijk?

 • still Lacerate (Janis Rafa, NL/IT 2020)

  Lacerate (Janis Rafa, 2020, 16’)

  Een vrouw neemt wraak: niet langer is ze slachtoffer, maar beul. Door Bijbelse iconografie en Vlaamse stillevens geïnspireerde bespiegeling over huiselijk- en gendergerelateerd geweld.

 • still Luftschloss (RAAAF, 2021)

  Luftschloss (RAAAF, 2021, 5’)

  Om de oude Weense binnenstad te beschermen tegen bombardementen bouwden de nazi’s in 1942 gigantische torens voor afweergeschut. De ‘betonnen kastelen’ waren bedoeld als symbolen van het zegevierende Derde Rijk. Tot op de dag van vandaag domineren ze de skyline.

Dit is onderdeel van

Details

Productiejaar

2021

Lengte

115 min.

Productieland(en)

NL

Onderdeel van

Eye on Art

Eye on Art is een programmareeks op het raakvlak van film en andere kunsten. Eye on Art sluit aan bij de actualiteit, met voorstellingen rond hedendaagse kunstenaars en programma’s bij belangrijke tentoonstellingen, manifestaties en Eye-activiteiten.

Lees meer
still #59 (Joost Rekveld, 2023)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.

NLEN

Huidige tentoonstelling

 • 8 juni — 29 september 2024

  Albert Serra

  Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op