Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Eye on Sound: Souls on the Road (soundwave)

Souls on the Road

Minoru Murata / JP, 1921 / 112 min.

‘Een mijlpaal’, zegt filmhistoricus Mark Cousins over deze klassieker van de vroege Japanse cinema. Souls on the Road is de oudste bewaard gebleven productie van de Shochiku-filmstudio en mengt de esthetiek van de westerse avant-garde met Japanse tradities. 

poster Souls on the Road (Minoru Murata, JP 1921)

Eenvoud is het kenmerk van het ware; dit adagium lijkt regisseur Minoru Murata zich ter harte te hebben genomen voor Souls on the Road (Rojô no reikion), een adaptatie van twee sociaal bewogen vertellingen van de schrijvers Maxim Gorki en Wilhelm August Schmidtbonn.

Het is hartje winter, Kerstavond, als de niet zo geslaagde vioolspeler Koichiro met vrouw en kind door de sneeuw ploegt op weg naar zijn geboortedorp. Daar klopt hij op de deur van het vaderlijk huis. Vader doet open maar verwerpt, opnieuw, zijn zoon.

Volledig onbekend

Wat een weeïg sentimenteel kerstverhaal had kunnen worden, werd in handen van Minoru Murata (1894 - 1937) een stilistisch vernieuwende vertelling over de betekenis van naastenliefde.

Minoru vervlocht maar liefst drie verhaallijnen en maakte kwistig gebruik van flashbacks, flash-forwards, overvloeiers en fade-outs – technieken die tot dan toe volledig onbekend waren in de Japanse cinema. Naar verluidt zou Minoru vooral het werk van D.W. Griffith en Abel Gance hebben bewonderd.

Van de 36 films die Minoru Murata maakte is Souls on the Road een van de weinige titels die bewaard is gebleven. De film is ook de oudste bewaard gebleven productie van de Shochiku-filmstudio, die vanaf 1920 volwassen, op moderne leest geschoeide speelfilms begon uit te brengen.

Muzikale begeleiding

Rani Kumar (altviool) Annie Tångberg (cello), Erik Winkelmann (contrabas) en Martin de Ruiter (bandoneón).

Vertoning op 35mm (collectie National Film Archive of Japan).

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Minoru Murata

Productiejaar

1921

Productieland(en)

JP

Originele titel

Souls on the Road

Lengte

112 min.

Ondertiteling

ENG

Drager

35mm

Onderdeel van

Shochiku 100

Yasujiro Ozu, Masaki Kobayashi, Takeshi Kitano: het zijn de grootmeesters van de Japanse cinema. Maar wie weet dat hun werk mogelijk is gemaakt door Shochiku? Eye staat in 2022 stil bij het meer dan honderdjarig bestaan van een van de oudste en grootste filmmaatschappijen van Japan.

Lees meer
campagnebeeld Shochiku 100

Mede mogelijk gemaakt door

logo National Film Archive Japan (NFAJ)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op