Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Eye on Sound: South (1919) (soundwave)

South

Frank Hurley, Ernest Shackleton / GB, 1919 / 50 min.

IJzige kou, sneeuwstormen, ontberingen: South (1919) is de verbluffende reportage van Shackletons reis over Antarctica, te zien en te horen in de Arena, met gloednieuwe, live vertolkte score door de internationale muziekgroep van Mark Alban Lotz, Cengiz Arspanlay, Ella Zirina en Suzana Lascu.

Poster South 1919
Sir Ernest Shackleton, avonturier en ontdekkingsreiziger, wilde begin vorige eeuw de vlakte van Antarctica doorkruisen, met 22 man en 70 sledehonden. Zijn schip, de Endurance, werd in het ijs gekraakt. Shackleton wist zijn mannen in veiligheid te brengen en roeide met vijf bemanningsleden in een sloep naar South Georgia Island, 100 kilometer verderop, om hulp te halen.

Cameraman en filmproducent Frank Hurley legde de ontberingen vast in een heldenverhaal waarin de natuur van de Zuidpool de hoofdrol speelt. South is een nog altijd verbluffende mix van travelogue, bedrijfsfilm en expeditieverslag, met indrukwekkende natuuropnamen.

De score voor de live muzikale begeleiding werd geschreven door de groep internationale muzikanten rond jazzfluitist Mark Alban Lotz (Cengiz Arspanlay, Ella Zirina en Suzana Lascu) die speciaal voor deze avond naar de Arena komt. Behalve de fluit en diverse elektronica hoor je ook de ney, duduk, zang en speciale effecten.

Dit is onderdeel van

Details

This movie is suitable for all ages

Regisseur

Frank Hurley, Ernest Shackleton

Productiejaar

1919

Productieland(en)

GB

Originele titel

South

Lengte

50 min.

Taal

no dialogue

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

Eye on Sound

Met Eye on Sound focust Eye op de bijzondere relatie beeld en geluid. Verwacht live muziek bij stille films, live optredens van bandjes van nu bij klassiekers van toen, splinternieuwe scores bij films uit de veelzijdige Eye-collectie en bijzondere aandacht voor de vaak veronachtzaamde kunst van het sounddesign.

Lees meer
Eye on Sound: live muziek in Eye's arena (soundwave)
Still South 1919
Still South 1920

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op