Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage

Dan Geesin / NL, 2020 / 85 min.

Multimediakunstenaar Dan Geesin heeft een volstrekt eigenzinnige sciencefictionfilm afgeleverd over een wereld waarin de aristocratie van de Antiques heerst over de onderklasse, de Bakelites. Inzet: toegang tot de afweerstof Sputum, die bescherming biedt tegen de Bloom, een dodelijke schimmelwolk.

poster Sputum (Dan Geesin, NL 2020)

Dat de wereld met ondergang wordt bedreigd c.q. met anderhalf been al in het graf staat, is een vast gegeven in wat filmwetenschappers ‘dystopische cinema’ noemen. Ook Dan Geesin en zijn producent, collega-filmmaker Esther Rots (Kan door huid heen), hebben het thema van de nakende ondergang omarmd, maar niet zonder de kijker een sprankeltje hoop te bieden.

In een op drift geraakte samenleving – een wereld die doet denken aan de fictie van David Cronenberg en William S. Burroughs - heerst de aristocratie van de Antiques over de onderklasse van de Bakelites. Zij hebben maar een functie: het leveren van Sputum, het speeksel dat bescherming biedt tegen de Bloom, een zoemende wolk killerschimmels die de zuurstof uit de lucht rooft.

De Bakelites worden gemolken om hun speeksel te vergaren en beloond met doses ‘Rot powder’, een zwaar verslavende drug. Bakelites-rebellenleider Jimin Blyth wil zijn volk uit de knechting leiden en wordt daarbij geholpen door de overgelopen Antiques-wetenschapper Kalta Cus, voor wie Blyth valt als een blok.

Gouden Kalf

Klinkt dit ingewikkeld? Welnee, vertelde Geesin sf- en fantasyblad Schokkend Nieuws. “De plot is eigenlijk heel simpel: Uptown girl meets downtown boy.” Dat Geesin daarbij zijn kunstachtergrond niet verloochent – in 2011 won hij een Gouden Kalf voor de korte film Olifantenvoeten - blijkt uit zijn omschrijving van Sputum: ‘Het is een experimentele arthousefilm die als sciencefiction geschreven is, al heb ik zeker oog voor het grote publiek."

Opvallend is de rol van het geluidsdesign waarvoor Geesin zijn eigen geluidstheorie inzette, genaamd ‘percussive ambiance’: hierin speelt het ritme van het menselijk hart een grote rol. Ook stuurt het geluid de vertelling; je hoort soms wat er buiten het frame gebeurt.

Voorfilm

Voorafgaand aan Sputum kun je kijken naar de korte film Olifantenvoeten (2011, 15 minuten) van Dan Geesin, de regisseur van Sputum. De van oorsprong Amerikaanse Thomas maakt tijdens zijn eerste nachtdienst op een tankstation vreemde dingen mee.

Sputum in de pers

...volstrekt eigenzinnig...stijlvast...meer van dit graag in Nederland. Als een noodzakelijk tegenwicht tegen alle vrijblijvendheid. (NRC Handelsblad)

...de muziek, de taal en de acteurs zijn buitengewoon...fascinerend...bijzonder...opvallend...uitstekend... (De Volkskrant)

...bijzonder eigenzinnig...fantasierijk...opvallend...intrigerend... (De Filmkant)

Dit is onderdeel van

Details

Persons under 16 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Dan Geesin

Productiejaar

2020

Productieland(en)

NL

Originele titel

Sputum

Lengte

85 min.

Taal

English, Dutch

Ondertiteling

ENG of NLD

Drager

DCP

Toegankelijkheid

Earcatch

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still Sputum (Dan Geesin, NL 2020)
still Sputum (Dan Geesin, NL 2020)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op