Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still The Gold Rush (Charles Chaplin, US 1925)

The Gold Rush

Bekijk trailer

Charles Chaplin / US, 1942 / 72 min.

Avonturiers zoeken koortsachtig naar goud in Alaska. Ook de kleine zwerver Charlie is van de partij. Na dagenlang honger te hebben geleden - hij eet zelfs zijn eigen schoenen op - maakt een enorme goudvondst hem in één klap rijk.

poster The Gold Rush (Charlie Chaplin) (Piece of Magic collection)

Omdat alle groten uit de filmgeschiedenis om de zoveel tijd aandacht behoeven, brengt distributeur Piece of Magic maar liefst tien (gerestaureerde) films van het genie Charles Chaplin opnieuw uit in de internationale theaters.

The Gold Rush (1925) is met Modern Times (1936) een van dé Chaplin-klassiekers. Beroemd zijn de scènes waarin Charlie de gedaante van een kip aanneemt en een blokhut op het randje van de afgrond wankelt.

De Little Tramp zoekt zijn geluk in de goudmijnen van Klondike. Als een zware sneeuwstorm dreigt, zoekt hij onderdak en schuilt met de crimineel Black Larson en de goedgezinde Big Jim McKay in een verlaten hut. De mannen krijgen honger en zijn gedwongen te eten wat er te eten valt. Terwijl Chaplin aan zijn schoen kauwt, overweegt iemand anders een moord te plegen om zijn honger te stillen.

In deze wondere wereld waar schoenveters op spaghetti lijken en broodjes balletschoenen worden, verandert alchemist Chaplin goud in poëzie.

Eye vertoont de geluidsversie uit 1942. The Gold Rush werd allereerst uitgebracht in 1925, waarna Chaplin zelf een nieuwe geluidsversie maakte die nog iets korter was. Na de heruitbreng in 1942 werd die versie genomineerd voor twee Oscars.

Details

Regisseur

Charles Chaplin

Productiejaar

1942

Productieland(en)

US

Originele titel

The Gold Rush

Lengte

72 min.

Taal

English

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op