Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still The Human Condition I: No Greater Love (Masaki Kobayashi, JP 1959)

The Human Condition I: No Greater Love

Masaki Kobayashi / JP, 1959 / 208 min.

Eenmalige, integrale vertoning van The Human Condition-trilogie. Dit meeslepende, schitterend gefilmde epos volgt een man die boven een corrupt systeem probeert uit te stijgen. Een van de meest overweldigende films uit de Japanse cinema.

poster The Human Condition II: The Road to Eternity (Masaki Kobayashi, JP 1959)

In dit epische oorlogsdrama moet een pacifist zijn principes voortdurend afwegen tegen de harde werkelijkheid van oorlog. The Human Condition volgt in bijna tien uur de ontwikkeling van de goedbedoelende maar naïeve Kaji, gespeeld door de Japanse superster Tatsuya Nakadai – van werkkamp-opzichter tot soldaat van het keizerlijke leger tot Sovjet-krijgsgevangene.

The Human Condition is een rauwe aanklacht tegen de oorlogsmentaliteit van Japan en een persoonlijke existentiële tragedie. Kobayashi's monumentale, humanistische drama is cinema op zijn best. Deze verfilming van Junpei Gomikawa's zesdelige roman werd in Japan uitgebracht over een periode van twee jaar in drie zelfstandige films, die in het buitenland veelal werd ingekort. De trilogie is zelden in de oorspronkelijke lengte te zien geweest in Nederland.

In dit eerste deel van de trilogie werkt Kaji als supervisor in een dwangarbeidskamp in het zuiden van Mantsjoerije, waar hij en zijn vrouw proberen het lot van de Chinese dwangarbeiders te verbeteren. Kaji wordt ervan beschuldigd afwijkende meningen te hebben, ondergaat martelingen en wordt vervolgens opgenomen in het leger.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Masaki Kobayashi

Productiejaar

1959

Productieland(en)

JP

Originele titel

Ningen no joken

Lengte

208 min.

Taal

Japanese

Ondertiteling

ENG

Drager

35mm

Onderdeel van

Shochiku 100

Yasujiro Ozu, Masaki Kobayashi, Takeshi Kitano: het zijn de grootmeesters van de Japanse cinema. Maar wie weet dat hun werk mogelijk is gemaakt door Shochiku? Eye staat in 2022 stil bij het meer dan honderdjarig bestaan van een van de oudste en grootste filmmaatschappijen van Japan.

Lees meer
campagnebeeld Shochiku 100
still The Human Condition I: No Greater Love (Masaki Kobayashi, JP 1959)
still The Human Condition I: No Greater Love (Masaki Kobayashi, JP 1959)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 January — 20 May 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op